Gå til sidens hovedinnhold

EUs energiunion er usexy, men viktig

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor er det sånn, at de viktige sakene er de sakene ingen bryr seg om? Mange av de viktige sakene høres tunge og vanskelige ut, ingen klikker på overskriftene, og ingen er interessert i å skrive om dem. De er tunge å sette seg inn i, og dermed er heller ikke så veldig mange politikere villige til å fronte dem aktivt heller.

I midten av mars skal Stortinget behandle norsk deltakelse i EUs energiunion, ACER. Unionen har som hensikt å sørge for fri flyt av energi over landegrensene, samt utjevning av prisforskjeller. Høres trivelig ut, det? Joda, trivelig det, med mindre du synes det er trivelig at Norge har selvråderett, og er alene om råderetten over norsk energi da, da er det ikke så trivelig.

Ikke bare risikerer vi at EU pålegger oss å bygge ut nettet slik at det passer deres forhold, vi mister også all råderett over prisjusteringer. Vi mister kort og godt myndighet over strømpriser og energipolitikken vår. Hva vil prisjustering si for norske forbrukere? Det vet vi ikke, men utjevning med det europeiske markedet vil troligtilsi dyrere strøm. Fri flyt av energi over landegrensene? Null kontroll over hvordan energien produseres.

Om vi selv skal få styre energien vår, skal avgjøres i stortinget i midten av mars, men det offentlige ordskiftet har vært helt stille. Husker du da vi ga fra oss finanstilsynet til Brussel? Slik at norske myndigheter ikke kan overprøve besluttninger tatt i Brussel? Nei? Fordi ingen snakket om det. Vi diskuterte tross alt fraværsgrense. Finanstilsynet er ganske mye mindre sexy.

Nå er vi i ferd med å gjøre det igjen.

Vi har dårlig tid, om vi skal unngå at Norges arvesølv plasseres i Brussel, utenfor vår myndighet, har vi dårlig tid, og vi må si ifra nå. Ikke la stortinget fatte vedtak under den offentlige radaren fordi de bruker vanskelige ord. Det er naturresursene våre de vil gi bort.

Kommentarer til denne saken