Kjære foreldre av den nye generasjonen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg vokste selv opp med å få min første smarttelefon som 13-åring. Endelig kunne jeg også ha Facebook, slik de andre i klassen hadde. Det var viktig å ha når man startet på ungdomsskolen. Jeg forsto aldri hvorfor så mange andre fikk ha Facebook mye tidligere enn meg.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Men i dag gjør jeg det. Jeg har blant annet enn lillesøster som nå vokser opp i en eksplosjon av medier. Noe jeg fikk inn med teskje. Jeg er selv veldig aktiv i sosiale medier. Jeg får fulgt med på søsteren min, der med har hun grenser i den andre verdenen. Foreldre med flere barn, som gjerne har storesøstre eller storebrødre til å veilede de yngre er heldige. Men det har ikke alle.

Jeg er så lei, av å se åtte år gamle gutter vise magen, sleike seg rundt munnen og «jukke» på gulvet til seksuelle låter. Jenter i samme alder tar «dropdowns» når de tror ingen ser på. De aper etter voksne mennesker, nemlig fordi de blir eksponert for mennesker som ikke egner seg til å være forbilder for barn. Dette gjelder blant annet appen «musical.ly»

Nettmobbing blir stadig et økende problem, foreldre vet ikke hva barna skriver til hverandre. De ser heller ikke hva de legger ut på mystory. De er ikke klar over at disse jentene og guttene, prøver å være voksne altfor tidlig.

Det er også mange som har begynt å benytte seg av «live.ly» Live=direktesending. (dette kommer ofte som en overraskelse.) Her er det er kjempelett å henge ut andre! Og hvem helst kan se hva de gjør, og høre hva de sier.

Jeg skriver ikke dette for å belære foreldre om hvordan de skal oppdra barnet sitt. Men jo, du har vært en idiot hvis du ga en iPhone til din 9 år gamle datter, sånn at hun kunne se slimvideoer på YouTube. Fordi du burde ha gjort research først. Når du velger å si ja til, at barnet ditt skal få ha Snapchat, fordi barnet ditt føler seg utenfor i klassen. Så lar du også en forbannelse av en illusjon, spise opp hodet deres.

Det blir lagt ut bilder av 10 år gamle jenter som kutter seg, fordi de så at noen andre fikk mye likes for det. Deres verden styres nå av bekreftelse og likes. Og de tør ikke å henvende seg til sine egne foreldre når gamle menn kontakter dem. Enten er det spennende, eller så vet de ikke hva de skal gjøre. FOR DE ER BARN.

Jeg vil si at Facebook i dag er det minst skadelige mediet. Fordi mange foreldre selv har satt seg inn i det. Det er masse innstillinger som kan gjøre det barnevennlig. Dessverre har mange foreldre fått for seg at så lenge deres barn ikke har Facebook, så går alt fint.

Når barnet ditt havner i krangler i friminuttet på skolen, eller blir utsatt for mobbing. Så fortsetter dette hjemme på deres telefon. De får aldri fred.

Jeg kunne ha holdt på side etter side. Poenget mitt er at hvis du gir barnet ditt en telefon, pc, iPad. Whatever. Så gir du dem tilgang til en helt sinnssykt stor verden. Som ikke alltid er veldig sunn. Du som forelder elsker vel barnet ditt av hele ditt hjerte? Du vil beskytte dem alt du kan. Og det er en vanskelig tid. Det forstår jeg veldig godt.

Men når skaden er skjedd. Når de allerede har etablert seg i medieverdenen. Vær så snill, ta en kikk i telefonen til deres barn en gang i uka. Bla gjennom chatter, videoer. Hvem de følger på YouTube. Osv. Med mindre du er såpass tøff, at du prøver å sette deg inn i denne verdenen selv ved å lage deg brukere på disse mediene; og følge barna dine til en viss grad. Du trenger ikke å bli avhengig av telefonen. Du skal bare passe på at barnet ditt er trygt.

For jeg er drit lei. Jeg er drit lei, av å se hvordan dagens barn utvikler seg når de ikke har noen grenser. Hvis de vet at mamma eller pappa ser hva de gjør på telefonen, så tenker de seg mer om når de skriver en hatmelding. Eller legger ut noe som kan ødelegge for deres fremtid.

For dere som heller ikke er klar over at det blant annet er «lokasjon» på snapchat, der hvem som helst kan se hvilken gate du er i. Dette kan skrus av. Det kan bli ordnet mye i innstillingene. På Instagram, musikal.ly og YouTube.

Lykke til. Gjør noe. Vær så snill!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.