Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringa rører ved prinsippet om hva straff er ment for

Artikkelen er over 4 år gammel

Norsk kriminalomsorg er basert på ideen om at alle skal få en ny sjanse etter å ha avtjent dommen de har fått. Det betyr at kriminalomsorgen skal fokusere på rehabilitering og oppfølging for å sikre de innsatte en bedre fremtid etter soningen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet og AUFmener regjeringen tar norsk kriminalomsorg et stort skritt i gal retning. Etter kutt i pengene til drift av fengsler og svindyre lån av nederlandske soningsplasser, får de innsatte dårligere oppfølging og rehabilitering.

I stedet for å møte behovet for flere soningsplasser med å bygge ut norske fengsler, besluttet regjeringa å leie plasser i Nederland. Dette koster årlig 215 millioner norske kroner. Samtidig blir kvaliteten på rehabiliteringen ytterligere svekket da kontakt med venner og familie blir kuttet på grunn av den lange avstanden. Dermed blir de innsatte isolerte, og veien ut av kriminaliteten kan bli lenger.

Ettersom det er nederlandske fengselsbetjenter, blir kommunikasjonen med de ansatte dårlig. Enkelte innsattes eneste kontaktpersoner er i perioder de ansatte i fengslet, og derfor kan de innsatte føle seg både ensomme og marginaliserte. Arbeiderpartiet og AUF mener regjeringas fengselspolitikk rører ved hele prinsippet om meninga med straff: Å få kriminelle på rett spor igjen og gi dem en ny sjanse i livet.

Da Arbeiderpartiet overtok regjeringsmakta i 2005, var soningskøene på nærmest 3.000. Da dagens regjering overtok, var det nede på 1.200. Høyre/FrPs svar på å korte ned på soningskøene har vært å plassere flere fanger i samme celle, såkalt dublering. Dette mener vi er lettvinte løsninger, som ikke holder for fremtida. Kapasiteten ved flere fengsler er nesten sprengt, som i Sem fengsel. Der sliter man med å ta imot innsatte på grunn av kutt i midler og liten plass. Vi vil bygge ut flere soningsplasser for å møte behovet og åpne for økt bruk av fotlenker for å redusere belastninga på norske fengsler som på Sem.

Samtidig vil vi si opp avtalen med Nederland og bruke pengene på å bedre tilbudene i Norge. For det viktigste for kriminalomsorgen skal være gode tilbud for de innsatte,slik at de kan få seg en fremtid, og bidra til fellesskapet.

Regjeringas politikk de siste fire årene har ført til en innstramming av kriminalomsorgen, og har gått utover de noen av de svakeste i samfunnet. Dette er mennesker som vi i Arbeiderpartiet og AUF mener fortjener en ny sjanse dersom de også ønsker det. Det er én av mange grunner til at vi trenger en ny regjering, og en ny retning for landet til høsten. 

Kommentarer til denne saken