Er det korrekt å ta skuta til Strømstad?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kjøp økologisk mat, kjøp Fair Trade-mat, kjøp fullkornprodukter, kjøp rent kjøtt og kjøp kortreist, sier kona til direktøren til naboen mens hun fyller opp tanken på Teslaen, og får tiden til å gå på Manikyr & Negle-makeriet i sentrum.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Skal du få syndsforlatelse, handler det i dag om å ha en tydelig bevissthet om sine innkjøp, støtte opp om sentrumshandel og de sunne ernæringsriktige valg.

Synderne finner man på Color Lines flytende shoppingsenter. Det er her man finner de utstøtte og uopplyste. Det er denne gjengen av fortapte sjeler som titt og ofte vugger seg en tur til Sandefjords «østre bydel» og uoffisielle sentrum – Strømstad. Her handles det sukkertøy, alkohol og tobakk til spottpriser. Man får mye magefyll for pengene.

Men samvittigheten får du ikke med deg tilbake. Den er nemlig avgiftsbelagt. Man burde nok skamme seg litt om man lytter til dama i Teslaen.

Har man et ubekymret forhold til bankkontoen sin, synes det som en enkel sak å gi litt ekstra for miljøet, næringslivets og sunnhetens skyld.

Når man møter slike holdninger, gir det assosiasjoner til historien om prinsesse Marie Antoinette, som under brødmangelen i Paris visstnok skal ha forundret seg over at om de ikke har brød. Hvorfor spiser de da ikke kaker?

Kassadamen, den uføre og drosjesjåføren har dessverre ikke valget om å kjøpe dyrt, godt, riktig og flott. Når huslån, strømregning, forsikringerpremier, fossile brensel og kommunale avgifter er betalt, er det lite midler til overs. Da frister det av forståelige grunner å benytte Visakortet i grannelandet. Spesielt når den norske kronekursen i tillegg går opp i vekt.

Det er lett å vinke med pekefingeren når man selv har nok moral å betale med. Men for dem som kan få to stappfulle bæreposer med mat for prisen av én, forstår jeg at denne magien tiltrekker dem. Og de fortjener det.

Vulgærhandel er i praksis et lønnstrinn opp for mange. Vulgærhandel gir mange en frihet til å velge det de ikke kan ta seg råd til å velge i eget land.

Så lenge vi har kjøpmenn som stapper gigantiske overskudd i lomma og politikere som grabber til seg i den andre lomma, vil nordmenn fortsette å seile med et befriende smil mellom Sandefjord og Strømstad.

Jeg er overbevist om at fiberrik kost, fullkorsprodukter, kjøtt og grønnsaker fra Sverige smaker like godt, og er like sunt som de vi lager i Norge, selv om de ikke er dyrket på  nabogården eller kjøpt på Coop Fokserød.

Jeg tror det vil tjene Sandefjord best om matvaredynastienes monopol forsvant, og avgiftsnivået ble mer rettferdig og forståelig. Jeg tror at uforståelige reguleringer, høy skattlegging, bompengemurer og Brustad-butikker ikke er veien å gå for en bedre næringsutvikling i landet vårt.

Inntil det er fikset skal vi la harryhandlerne få seile til Nordbysenteret med god samvittighet og syndsforlatelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken