Skal du være for eller imot Sandefjord som ferjeby, må du vite mer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er mange sterke meninger om ferjedriften i Sandefjord, som kommer til uttrykk om dagen. Noen mener at ferjedriften bør være som i dag, og andre mener at ferjedriften bør opphøre. Sandefjord Arbeiderparti ønsker mer innsikt, i forhold til hvordan ferjedriften påvirker næringsliv og kommune, før man tar stilling til saken.

DEL

Meninger

Sandefjord Arbeiderparti ønsker derfor i neste kommunestyremøte, å fremme en interpellasjon, med forslag om at det skal bestilles en samfunnsøkonomisk analyse. Denne skal belyse hvordan ferjedriften påvirker kommune og næringsliv. Målet er at man i løpet av 2019 får gjennomført analysen, slik at nyvalgt kommunestyre kan ta en fakta- og kunnskapsbasert beslutning, om videre ferjedrift eller ikke. Det er viktig at vi kommer i gang med dette nå, slik at vi som kommune kan være forutsigbare overfor ansatte, rederier og annet næringsliv.

Analysen bør synliggjøre alle vesentlige fordeler og ulemper ved ferjedriften. Hvordan påvirker ferjedriften næringslivet i Sandefjord og regionen? Gir det økt handel, arbeidsplasser og inntekter – eller tapt handel, med reduserte arbeidsplasser og inntekter til næringslivet?

Videre bør man få kunnskap om hvordan ferjedriften påvirker økonomien for kommunen. Gir det vesentlig handelslekkasje med tapte inntekter i form at skatter og avgifter – eller gir ferjedriften økt handel, arbeidsplasser og tilreisende, med økte inntekter for kommunen?

En viktig del av denne analysen blir å se hvordan kommune og arbeidsplasser påvirkes av om rederiet seiler under norsk eller utenlandsk flagg. Til slutt bør man få en vurdering på hvordan ferjedriften påvirker miljø og trafikk. Reduserer ferjedriften som snarvei over fjorden, biltrafikk og bedrer miljøet, eller skaper ferjedriften mer trafikk, fordi folk reiser til Sverige for å handle, i stedet for å handle lokalt?

Svaret på denne analysen vil gi nyttig innsikt og kunnskap for, innbyggere, næringsliv og politikere, som kan bidra til en kunnskapsbasert debatt og etter hvert beslutning om eventuell videre ferjedrift etter 2025.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags