Gjør noe med kysttorsken

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mens kysttorsken har vært borte i flere år bruker vi tid og krefter på å finne kreative unnskyldninger på hvorfor den er borte og hvem som har skyld i det i stedet for å gjøre noe.

DEL

LeserbrevVi gir på godt norsk F.. i torsken enten vi er fiskere eller forskere. Det viktigste er at vi kan diskutere. Tid har vi nok av, så hvorfor dra i nødbremsen.

Dro i nødbremsen gjorde man på Østkysten av Kanada da torsk og annen predatorfisk ble borte og kråkebollene overtok og beitet ned tang og tare. Det resulterte i at det lønnsomme fiske etter hummer og krabbe stupte.

I løpet av noen år var balansen gjenopprettet. Et annet glimrende eksempel har vi i Øresund hvor man i tiår med trålforbud har tatt opp ca 2000 tonn fisk hvert år.

I ti ganger større, og ikke trålfrie Kattegat, tok man på syttitallet opp ca 20000 tonn fisk. I 2009 tok man fortsatt opp 2000 tonn i Øresund men nå bare 200 tonn i Kattegat.

Jeg har skrevet om dette i ti år, og det eneste som har skjedd i deler av Oslofjorden, er at reketrålerne har fått dispensasjon fra påbudet om bruk av rist på trålen. Grunnen er at fiskerne må ha bifangst for å kunne overleve.

Når man ser hva de selger, er det småfisk og hvor den enda mindre fisken havner skjønner de fleste, for de får med seg det meste.

De som er satt til å forvalte ressursene i havet på vegne av fellesskapet, er langt mer opptatt av å verne noen få yrkesfiskere i stedet for fisk og annet liv i havet. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags