Fjord Classics gjør som kommunen oppfordrer til: tenker stort. Nå må politikerne åpne lommeboka!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fjord Classics, som i år arrangeres for tredje gang, byr på klassisk musikk av ypperste klasse. Et 20-talls internasjonale kunstnere kommer til Sandefjord i 5 dager – 2.- 5. juli – for å gi 10 konserter i Sandefjord kirkes fine akustikk. Det publikummet som oppsøkte festivalen i fjor og året før, vet hvilket høyt kunstnerisk nivå vi snakker om.

DEL

MeningerDrivkraften bak festivalen er kunstnerisk leder Lars Anders Tomter og musikkprodusenten Sean Lewis. De har til sammen uvurderlig erfaring innen musikkformidling og produksjon. Tomter er en av verdens fremste bratsjister og spiller med de beste musikerne i verden – det er dem han henter til Sandefjord. Lewis er en ettertraktet musikkprodusent med over 1000 CD-innspillinger bak seg.

Fra i år er også Camilla Kjøll med som kunstnerisk leder. Denne New York-bosatte fiolinstjernen fra Sandefjord har nå en internasjonal karrière som konsertmester i forskjellige symfoniorkestre.

Skyhøye ambisjoner

Stat og fylkeskommune støtter: Festivalen har skyhøye ambisjoner, og Tomter og Lewis har bevist etter bare to år at den har livets rett. 2018-utgaven viste en publikumsøkning (gjennomsnitt pr. konsert) fra 2017, og festivalen gikk økonomisk i balanse.

Når Norsk kulturråd og Vestfold fylkeskommune nå begge er gått inn med flerårig støtte, er det en anerkjennelse om festivalens høye kvalitet, ledernes kompetanse, energi og vilje. Kulturrådet og fylket har samlet bevilget kr 800.000 for 2019 og kr 900.000 for 2020. Dette er et tydelig signal, og det er fortjent! Anders Jahres Humanitære Stiftelse støtter også festivalen; de har forstått hvor bra dette er for byen.

Kamp om pengene

Og kommunen? Onsdag 6. mars behandler KFBS-utvalget festivalens søknad, sammen med et 20-talls andre sommeraktiviteter i Sandefjord.

Administrasjonen har innstilt Fjord Classics til kr 60.000. Det er lett å forstå at når en relativt liten pott skal fordeles mellom så mange aktører, blir det ikke så mye til hver. Poenget er at tiltak som får varig offentlig støtte, må ses på i et annet perspektiv, også lokalt. Politikerne må kjenne sin besøkelsestid, og innse hva festivalen betyr for verdiskapningen i byen, for nasjonal og internasjonal anseelse.

Trenger anerkjennelse

Økonomi og anerkjennelse: Fjord Classics gjør som kommunen oppfordrer til: tenker stort. Fjord Classics bidrar til å øke det totale musikktilbudet i kommunen og fylket, og gir Sandefjords mange musikkelever mye å strekke seg etter. Publikum kommer fra inn- og utland. I 2017 var 30 prosent av publikummet fra Oslo. Det kom også besøk fra USA. Utenlandsk presse har vist interesse og kommer også på årets festival. Fjord Classics trenger byens økonomiske støtte, det er klart.

Men viktig er også anerkjennelse fra vertsbyen, vissheten om at festivalen er verdsatt og ønsket.

Kjære politikere, finn noe mer støtte til denne fantastiske festivalen! Tenk stort nå!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags