Hvem skal ta seg av barna når mor og far er opptatt med selvrealisering?

Fremdeles blir det ramaskrik hvis foreldre velger å la far være sammen med barnet i stedet for mor, skriver Eveline Røsholt.

Fremdeles blir det ramaskrik hvis foreldre velger å la far være sammen med barnet i stedet for mor, skriver Eveline Røsholt.

Artikkelen er over 1 år gammel

Er det egentlig mulig for begge foreldrene å bygge karriere og samtidig være der nok for barnet?

DEL

MeningerJeg er fra en generasjon som er ekstremt opptatt av selvrealisering. En del av dette innebærer å bygge karriere. Når man er ung og kun skal klare balansegangen mellom jobb og fritid fungerer det godt. En time overtid her og en ekstravakt der, går helt fint. Men hva da når voksenlivet med samboerskap og etter hvert barn begynner å falle på plass. Hvem skal da passe på barna når mor og far er opptatt med selvrealisering?

Vi har fortsatt et stykke å gå før denne problematikken blir en realitet. Mye henger igjen fra den tiden da det var en selvfølge at mor skulle være hjemme og passe på hus og barn. Ser man på statistikken fra SSB, velger fremdeles flest kvinner å jobbe deltid. I dag jobber 36,9 prosent av kvinner i alderen mellom 15 og 74 år deltid.

Kun 14,6 prosent menn i den samme aldersgruppen gjør det samme. Ifølge YS er omsorgen for barn og familie en av de vanligste grunnene kvinner oppgir for å jobbe deltid. Konsekvensen av valget er at kvinner blir pensjonstapere. Fagforeningene snakker varmt om å få flere kvinner i fulltidsstilling.

Når det velges andre løsninger blir det ramaskrik. Venstres gjennomslag om tredeling av permisjonen har satt sinn i kok hos mange. Stortingspolitiker Lene Westgaard-Halle (H) fortalte nylig at hun fikk mange negative kommentarer da hun begynte å jobbe igjen da datteren var tre måneder gammel. Det argumenteres med at barn trenger mor hele sitt første leveår på grunn av ammingen, men hva med de barna som vokser opp uten en mor eller hvor mor ikke kan amme, får ikke de det de trenger? Og hvorfor fortsetter mor å være viktigst i barnets liv også etter at ammingen er avsluttet?

På den andre siden opplever far å ikke ha rett på pappaperm hvis mor ikke har vært i lønnet jobb under svangerskapet. Selv om valget om at mor fortsatt skal ta mest ansvar for barna sikkert er frivillig for mange, er det krevende å ta et alternativt valg. Jeg tror det handler om at menn ikke anerkjennes som like gode omsorgspersoner som kvinner, men det er jo ikke alltid tilfellet.

Hjemme hos oss har vi snakket om hvordan vi ser for oss å løse det hvis vi en dag får barn, og det ligger ikke an til å bli den tradisjonelle vrien. Framover tror jeg denne praten blir viktig for par, for løsningen er ikke selvsagt lenger. Den ene må kanskje være villig til å ofre litt mer enn den andre. Det trenger ikke nødvendigvis være kvinnen, se bare på statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes.

Uansett hva foreldre velger, må det legges til rette slik at de tar valget på bakgrunn av hva som passer best for dem og barnet, og ikke fordi de føler de må.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags