Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil utbyggere, i fortettingens ånd, bygge hus med opptil åtte etasjer i umiddelbar nærhet til de ekte signalbyggene!

Artikkelen er over 3 år gammel

Varaordfører Cathrine Andersen (Frp) etterlyser flere innspill fra kommunens innbyggere,. «Vi er folkevalgte, og jeg ønsker at flere kommer med innspill», sier hun i Byavisa, 7. februar. Denne invitasjonen tar vi gjerne imot, med noen synspunkter på fortetning og byggehøyder.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sandefjord sentrum: Sandefjords sentrum har en vakker innramming av åser og fjord, og Raet som reiser seg vest for byen. Sentrumskvartalene har få høye bygg. De vi har, ligger i utkanten av bykvartalene, med Park Hotell som byens symbolbygg. Høyhusene i Kilen, Fjellveien og ved jernbanestasjonen uroer ikke helhetsbildet for mye. Alt i alt må det kunne sies at utbyggere og politikere har utvist en viss grad av edruelighet når det gjelder byggehøyder i bykvartalene. Nybyggene har i all hovedsak blitt dimensjonert på den bygde byens premisser.

Fortettingsområder med signalbygg: Flere områder er nå aktuelle som fortettingsområder, og som tomter der utbygger ønsker «signalbygg», som markedsførere ynder å kalle dem. Fortidsminneforeningen velger her å fokusere på to områder: Chr. Hvidts Plass og kvartalet mellom Sandefjord kirke og Jernbanealleen.

Byens to kirker: Begge disse områdene har til felles at de har byens to kirker i sin umiddelbare nærhet: Sandar kirke fra 1792, delvis reist på fundamentene av middelalderkirken «Sancte Marie et Sancte Olaui Kirke», og arkitekt Carl Christian Michalsens Sandefjord kirke fra 1903. Begge kirkene er klart markert, og har gode byrom rundt seg. Den ene med sitt himmelstrebende spir, den andre vakkert plassert i et landskapsrom. De er viktige religiøse symboler og velkjente landemerker i Sandefjord, og oppfattes som viktige steder av stor betydning for byens befolkning.

Bygg på åtte etasjer: Nå foreslår utbyggere – i fortetningens ånd – å bygge hus med opptil åtte etasjer i umiddelbar nærhet til de ekte signalbyggenes. Fortidsminneforeningen vil på det sterkeste advare mot dette. Uansett religiøst ståsted kan vi som samfunn ikke slå en strek over Kirkens betydning i samfundet, opp gjennom tidene. Dette ser vi fremdeles i dag, ved at kirkene både i Norge og ellers i Europa ikke blir utsatt for slik «høydekonkurranse» som det her legges opp til. Det som det til syvende og sist handler om, er å vise respekt for vår kulturelle fortid. Strategidokumentet fra 1999: Vi vil også minne om anbefalingene i Strategidokumentet fra 1999, utarbeidet av Asplan Viak, som går for en «moderat» byutvikling, hvor «nybygging i de viktigste miljøene skal ivareta områdets skala, høyde og utbredelse.»

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.