Det blir ikke mye mangfold og variasjon i de nye dyre blokkene som bebos av etnisk norske mellom 50 og 100

FOrtetting: Det er uklart om fortetting tjener klimaet. Det tjener i alle fall ikke miljøet, og overhodet ikke integreringen, skriver Hans Christian Zeiner Thorbjørnsen. Foto: Jan Roaldset

FOrtetting: Det er uklart om fortetting tjener klimaet. Det tjener i alle fall ikke miljøet, og overhodet ikke integreringen, skriver Hans Christian Zeiner Thorbjørnsen. Foto: Jan Roaldset

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Med gru er jeg vitne til hvordan fortetting ødelegger boligstrøk og bymiljøer i Sandefjord. Jeg frykter at fortettingsprosjekter vil endre Tønsberg for alltid. Nå er det nok!

DEL

MeningerI de senere år har det blitt argumentert sterkt for fortetting i landets tettsteder og byer. Argumentasjonen baserer seg på energi og miljøhensyn, men selges inn til innbyggerne med en ellers syltynn argumentasjon om et livligere sentrum med større tilbud av kulturaktiviteter og handel og fortetting med boliger i sentrum, kan gi større trygghet og mer liv også på kvelden og i helgene.

Kjønnsløse mastodonter

Entreprenører har kjøpt og kjøper opp eneboliger, gamle industribygg, grøntområder og bygger blokker. Blokker som sjelden møtes med ovasjoner fra sine kommende naboer. I tillegg til tap av utsikt, sol og luft, er de aller fleste nye leilighetsbygg i dag kjønnsløse mastodonter som ikke har et snev av estetikk og arkitektur.

Politikerne blir satt under press fra utbyggere, av sentralistene, av klima- og miljøfundamentalistene og uttaler med alvorlig stemme at de forstår sine velgere og har stor sympati og dyp medfølelse med dem som rammes. Men så er det slik at de som klager, må innse at de bor i en by, og at de hverken eier utsikten eller solen. Dessuten er fortetting nødvendig for å nå klimamålene i Paris-avtalen! Og ikke minst for å gjenopprette det gamle romantiske bymiljøet, med folk som møtes, snakker sammen, spiser sammen, drikker sammen og hjelper hverandre. Følgelig må da unntak gjøres fra reguleringsplanene.

I blokk før du blir for gammel

Og opp stiger blokker som paddehatter, blokker for eldre og pensjonister som frykter framtiden. For pussig nok så skjer kravet til fortetting samtidig med at folk over 50 blir fortalt at de snarest mulig bør flytte i blokk før de blir for gamle og for slitne til å male, reparere, måke snø, til å gå i trapper, til å stelle huset. Alt som det å ha en enebolig innebærer. Og påvirket av venner og kjente og eiendomsmeglere forlater de sine hus og bosetter seg i lettdrevne leiligheter med alt på ett plan og med vaktmestertjeneste.

Men så må tiden de brukte til å passe på hus og hjem fylles med noe. For de er fremdeles friske og aktive. Den treningen de fikk med å stelle i hagen, må nå kompenseres. For trening må de ha skal de holde seg i form og leve et sunt og langt liv i leilighet. Derfor besøkes treningssentrene daglig. Der går de opp og ned av krakker, der pumper de jern. Der går og løper de på tredemøller, der ror de, der strekker de seg og der tøyer de ut. Aktiviteter som de nettopp har flyttet fra. Men til en annen pris, og med kostbart og moderne treningstøy. Og med personlig trener.

Lover mangfold og variasjon

Sentrale myndigheter står på og hevder at de eldre får et bedre miljø når de er nærmere service- og kulturtilbud; de får mangfold og variasjon. Mangfold og variasjon; jammen sa jeg smør.

For det blir ikke mye mangfold og variasjon i de nye dyre blokkene som bebos av etnisk norske mellom 50 og 100. Få, om noen barn, få, om noen ungdommer, få, om noen ikke-etnisk norske. Det mangfoldet og den variasjonen som finnes her, er like sjeldne som gode fotballspillere i Fram. For her ferdes mange norskfødte kvinner og noe færre norske menn. De er bakoverlente og minnes de tider da alt var så meget bedre, der de sitter med sine rødvinsglass på balkongen og skåler med sine likesinnede.

Tjener ikke miljøet

Det er uklart om fortetting tjener klimaet. Det tjener i alle fall ikke miljøet, og overhodet ikke integreringen. For i stedet for å bidra til mangfold og variasjon skapes gettoer og segregering. Eldre skilles fra yngre, fattige skilles fra rike, etnisk norske skilles fra innvandrere. Effekten er at samtidig som folk trykkes sammen skilles de fra hverandre. Når iveren etter fortetting legger seg, kan det være for sent for våre eplehager og historiske bymiljø. Stopp, og tenk dere om en gang til!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags