Det brenner et blått lys for Gaia og Båtlaget

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Båtlaget Gaia, som har driftet og vedlikeholdt Gaia nå i 25 år, fortviler - igjen. Helt siden vi fikk Gaia, har vi slitt med at skipet skulle få et godt hjem i Sandefjord. Det var lovnaden Sandefjord kommune ga Knut Kloster ved overtakelsen. Før overtakelsen var det tegnet et husvære for Gaia på Museumsbrygga. Deretter ble alt «liksom litt plundrete».

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Flere hadde meninger om hvordan dette husvære skulle være, og ikke minst, hvor skal det ligge?

Årene går, alternativer fremmes, utredes og skrinlegges … Opplag på Ranvik. Opplag på Thorøya? Skipshall i Hesteskoen. Vedlikeholdshall på Stub, i et gidigent senter med akvarium på Kilen, museum/skipssenter i Hesteskoen ….

Forslagene er mange, og i mellomtiden blir Gaia og alle ting som trengs for bruk og vedlikehold, flyttet rundt omkring. Gaia ligger under presenning om vinteren i flere år, to år i den rivningsklare SMI-hallen, så til en innleid plasthall ved Gokstad kystlag. Båtlaget Gaias mannskaper bruker enormt med dugnadstimer bare på flytting av alle remedier, lage slipp ved SMI-hallen, oppsetting og nedtaking av plasthall, innredning og flytting av containere, for å nevne noe av våre oppgaver utenom det å drifte og vedlikeholde skipet.

Det vi skulle bruke tida vår til, blir det ikke tid til … Utdanning av høvedsmenn, seilmannskaper, vedlikehold av skipet og utstyr. Allerede etter noen år faller en del mannskaper fra – det blir for mye mas og jag …. Hente og bringe ting som trengs for vedlikehold og drift tar hoveddelen av vår tid i Båtlaget.

Ca. år 2000: Bjørn Bettum og Anders Jahres Humanitære Stiftelse (AJHS) ønsker å lage et maritimt senter for ungdom på Huvik, hvor Sandefjord kommune har kjøpt tomt og hus (Glasgow-huset). Ved 10- årsjubileet for Gaias ankomst til Sandefjord i 2003 blir det festet en plakett på steinmuren på Huvik: «Her skal hall for Gaia ligge».

AJHS ga så inntil 10 millioner kroner til bygginga av Gaiahallen. Ved at to av høvedsmennene på Gaia, som var bygningskyndige, ble med i byggekomiteen, ble hallen skreddersydd for Gaia og Båtlagets virksomhet. Det ble ikke tid til annet enn hallen i 2007, og Båtlaget Gaia var storfornøyd med hallen. Nå gjensto å bygge en slipp for å få Gaia inn i hallen på en god måte, for å spare Gaia for store belastninger hver gang den skulle løftes på land. Vi hadde allerede fått bygget en tralle, som skulle få skipet inn i hallen via en slippløsning.

Dette var i 2008.

For dem som har fulgt med Gaia, så begynte nye problemer. Arkitekten mente at å bygge en brukbar slipp ville by på problemer, og det ble besluttet at man skulle bruke kran og tralle for å få Gaia inn i hallen. Dette gikk bra, inntil veien til Gaiahallen ble nedgradert, slik at akseltrykket på veien ble satt til 2 tonn. En mobilkran veier adskillig mer, flere titalls tonn, og A/S Thor Dahl presset på for å få bygget slippen. Man lot Båtlaget få lov å ta seg til rette med krana som løftet Gaia, mot en kommunal garanti dersom noe skulle hende med veien.

I fjor høst ble det ikke lov fra Thor Dahls side å kjøre krana på denne veien. Sandefjord kommune har visst at et krav ville komme i flere år. Dermed måtte Gaia ligge ved brygga i vinter, med fare for å få frostskader (is-sprengning innvendig i bordganger), angrep av pælemark og groing med ruer og skjell.

Atkomst kan ikke være Båtlaget Gaias problem, og i møte med styret og høvedsmannsutvalget 24. oktober i år ble man enig om å sette ned foten for den videre drift og vedlikehold dersom ikke følgende krav ble innfridd:

1. Gaia bør av hensyn til værforhold tas opp av vannet senest lørdag 10. november. Innen den 8.11 må det foreligge en løsning for å få Gaia inn i Gaiahallen. Det må også garanteres at Gaia kan komme på sjøen våren 2019.

2. Det må vises en permanent løsning for å kunne ta Gaia ut og inn i hallen. Fristen for dette settes til 1. oktober 2019.

Vi får da som svar: Båtlaget har satt for kort frist . Alternativ må være å flytte Gaia til hallen på Framnes Maritime. Slik står saken pr i dag?!? Quo Vadis, Gaia?

Det brenner et blått lys for Gaia og Båtlaget Gaia.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags