Når vi blir syke, sendes vi til spesialist – hvorfor gjelder ikke det samme når vi skal ha barn?

Av

Å få barn er gjerne det største og viktigste som skjer i livene våre, da bør helsetilbudet speile det.

DEL

MeningerI Sandefjord kommune opplever mange vordende mødre mangel på jordmødre. Jordmortjenesten er i utgangspunktet marginalt bemannet, ifølge enhetsleder for jordmortjenesten i kommunen, Bente Prydz. I tillegg har langtidssykmeldinger ført til at gravide ikke får de timene de utgangspunktet hadde avtalt med jordmor.

LES SAKEN HER: Jordmoren Linn (37) hadde, sluttet. Ingen tok over: – Jeg gråt da jeg gikk ut. (+)

Selv om man ikke har krav på å bli fulgt opp av jordmor, finnes det klare retningslinjer for kommunene når det kommer til svanger- og barselomsorg. I dag svarer ikke jordmortjenesten i Sandefjord kommune til disse. Det gjør det ikke enkelt å være gravid i kommunen.

Trebarnsmoren Linn Løvaas Wiken sier hun er glad hun ikke ventet sitt første barn da hun opplevde at jordmoren hennes sluttet og ikke ble erstattet. Det skjønner jeg godt, for første gang er du ekstra sårbar siden alt er nytt. Samtidig er hvert svangerskap unikt og det trenger ikke ligne på det forrige. Å møte helsepersonell med kompetanse på nettopp det å bære fram et barn er derfor viktig enten du venter ditt første eller ditt fjerde.

Blir vi syke henviser gjerne fastlegen oss til en spesialist, for fastlegen kan ikke ha dybdekunnskap på alt av plager vi kan få, det hadde vært helt urimelig å forlange det. At det plutselig forventes at de skal kunne ha det når det kommer til svangerskap er underlig.

Nei, å være gravid er ikke en sykdom, men et svangerskap har stor innvirkning på morens helse, og ikke bare hennes, men også helsen til det nye, lille mennesket som er på vei. Det kan oppstå en rekke komplikasjoner, noe som gjør tett oppfølging av en fagperson helt nødvendig. Å få barn er gjerne det største og viktigste som skjer i livene våre, da bør helsetilbudet speile det.

LES OGSÅ: Mona (28) ville sjekke om alt sto bra til med barnet i magen, men ble avvist av jordmortjenesten: – Jeg følte meg ganske alene (+)

Jeg har selv erfart jordmortjenesten i en annen Vestfold-kommune dette året, nemlig Færder. Mitt møte med tjenesten her har vært en helt annen historie. Her fikk jeg mitt første møte med jordmor kun én uke etter at jeg tok kontakt. Ifølge retningslinjene for svangerskap- og barselomsorg skal man få time såpass raskt. For meg var det utrolig viktig. Når man venter sitt første barn er man full av bekymringer. Å kunne snakke med en fagperson som kan fortelle deg om det du opplever er normalt eller ikke, er da uhyre viktig. Et slikt møte med jordmortjenesten unner jeg alle.

Et godt jordmortilbud er ikke bare avgjørende for de kommende foreldrene. Jeg vil tørre å påstå at det også er viktig for videre vekst for Sandefjord kommune. Skal kommunen fremstå som attraktiv for unge mennesker i etableringsfasen må den også kunne ivareta dem før og etter svangerskapet. Hvis ikke situasjonen bedres kan det fort bli slik at folk ikke ønsker å bosette seg i Sandefjord fordi tilbudet ikke er godt nok.

Nå er det på tide at kommende mødre og fedre, og ikke minst de ufødte barna, blir tatt på alvor i Sandefjord kommune.

LES OGSÅ: Tove (49) raser mot mangel på jordmødre i Sandefjord: – Det er rett og slett altfor dårlig (+)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags