Vi må ta vare på Heimevernet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Vi i MDG ønsker å ta vare på heimevernet og har programfestet at vi ønsker å øke bevilgningene til heimevernet for å sikre landet vårt et minimumsforsvar.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi tror på et forsvar basert på lokalkunnskap og lokal forankring og at det gir best effekt for pengene. Rundt i hele Europa styrker flere land sine heimevern på grunn av den spente situasjonen, mens de største partiene i Norge har valgt å bygge ned vårt eget. Vi tror ikke dette er den rette veien å gå og vi stemte blant annet imot å legge ned Sjøheimevernet under behandlingen av langtidsplanen for forsvaret.

Vi tror på et forsvar der folk kjenner sine lokale omgivelser og vet å ferdes i sin teig. Det er en grunn til at det brukes store ressurser på etterretning i en konflikt, det er fordi det er en stor fordel å kjenne de omgivelsene der konflikten er. Nedbyggingen av heimevernet slik den er planlagt nå, vil gjøre at vi mister verdifull lokalkunnskap hvis det utenkelige skulle skje. Vi ønsker å ha et heimevern som minimum kan dekke opp alle viktige installasjoner og infrastruktur i hele landet.

Når det kommer til økonomi er det ikke tvil om at heimevernet leverer mye for lite penger. Små kutt betyr mye for tjenesteleveransen, men på den andre siden betyr det også at de kan levere mye bedre for bare litt mer. For litt over prisen av et F-35 kan heimevernet levere det nødvendigste av styrker til å kunne forsvare de fleste kritiske objekter.

Heimevernet er ikke bare viktig for forsvarsinnsatsen, men er også viktig for den sivile innsatsen. Både politiet og sivilforsvaret har dratt nytte av heimevernets mannskaper og kunnskap. I et klima som blir våtere vil sivilforsvaret ha behov for mannskaper fra heimevernet ved f.eks. flom, som vi ser skjer oftere og oftere. Politiet vil også være avhengig av å be om assistanse fra heimevernet om det skulle oppstå en uoversiktlig situasjon i de store byene våre.

Vi tror på at folk med lokalkunnskap og lokal forankring er viktige i en krisesituasjon og det er nettopp dette som gjør heimevernet til en svært viktig samfunnsressurs som ikke må nedprioriteres.

Kostnaden for å styrke heimevernet er verdt å ta

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken