Trenger kommunen inntekter på syke mennesker? Ja, sier Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre

Stian Caius Pedersen

Stian Caius Pedersen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I HSO-møtet tirsdag 20.november ble det fremlagt en sak fra rådmannen der han ønsker å innføre egenandel på fysioterapitjenester. Rådmannens innstilling lyder: Kommunen innfører egenandel for undersøkelse og behandling utført av kommunalt ansatte fysioterapeuter.

DEL

LeserbrevDenne innføringen vil hente 400.000 kroner til kommunekassa.

I saken fremkommer det at 25 prosent (kr 100 000) av hele inntekten vil gå til administrering av innkrevingen, og man er usikker på hvilke konsekvenser det vil få for dem som har størst behov for tjenesten og som kanskje har dårlig råd i tillegg. Og Jja, jeg vet at folk med god råd også blir syke og at de gledelig betaler sin egenandel, men det er ikke disse jeg snakker om.

Frp ved undertegnede fremmer så et forslag som går på å IKKE innføre egenandel på disse tjenesten, og begrunner det med at det er for mange ulemper sett opp mot inntekter. Vi vet for lite om hvem som blir skadelidende. Hvor mye ekstra tid må terapeutene benytte på administrasjon? Noe som igjen går utover tid som kunne vært brukt på pasienter, og hvis vi må spare penger, så finnes det mange områder kommunen kan spare uten å ramme syke som trenger behandling.

Dette forslaget fikk kun støtte av KrF, V og MDG, Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre argumenterte med at det var på høy tid at vi ble strengere med å tilby gratis tjenester til innbyggerne våre.

Det som da er betimelig, er at de samme partiene i de neste sakene er med å vedta Helsestasjon for eldre (uten egenandel) til en sum som ikke er spesifisert i saken en gang, og visningsleilighet for velferdsteknologi til en kostnad på anslagsvis kr 300.000.

Dette er ikke tiltak jeg er imot, men jeg tenker at denne visningsleiligheten sikkert kunne blitt finansiert av dem som vil selge teknologien. Så hvis man vil spare innen for HSO-området, så er det jo i samarbeid med private aktører man burde søke støtte.

At man hvert år bruker millioner på det jeg vil kalle «Feinschmecker» kunst og kultur på bekostning av områder og innbyggere som skriker etter midler, slik som Omsorgsboliger, støtte til barn og unge som faller utenfor de organiserte tiltakene og trenger flere lavterskeltilbud, økt støtte til sosialt entreprenørskap osv.

Det gjør det vanskelig for meg å godta at når vi skal spare, så gjør vi det enda vanskeligere for dem som trenger mer.

Så det kommer kanskje ikke som et sjokk når jeg sier at jeg er sterkt imot Rådmannens og Høyre sitt ønske om å bruke 50 millioner kroner på en så kalt «Black Box» Kultur arena (ref. fremlagt budsjett).

Ja, jeg vet at dette vill gagne mange barn og unge også, men ikke på langt nær så mange barn, unge, voksne, eldre og syke som kunne fått langt mer for disse pengene om de ble omdisponert til andre formål. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags