Hva med å gå fra ord til handling?

Merete Dahl, fylkesleder, Fagforbundet Vestfold.

Merete Dahl, fylkesleder, Fagforbundet Vestfold.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringen reformerer, kapper land og påberoper seg nytenkning. Det er grunn til å etterspørre tenkningen, når de er mer opptatt av kart enn terreng. Når Bent Høie snakker om fremtidens sykehus og Jan Tore Sanner bruker ordet robuste kommuner, da er det grunn til å være særdeles observant.

Sykehusenes oppdragsdokument har gått fra å være en konkret årlig bestilling, til et dokument med mange ord og diffuse formuleringer. Det er menneskene og deres atferd og kompetanse som utgjør en forskjell for pasienter og brukere. Rett person på rett sted er et godt uttrykk og det er fortsatt gangbart.

Hva med å gå fra ord til handling? Hva med å få flere fagarbeidere inn i sykehusene? Hva med å gjøre kommunene til en obligatorisk del av legestudentenes praksis? Legene har gjennom generasjoner ikke ønsket primærhelsetjenesten som praksisarena. Men idag er det jo nettopp der store deler av behandlingen foregår, og legeforeningen etterspør nå ny praksis på feltet. Pasientene som bor i sykehjem og de hjemmeboende hadde helt klart vært tjent med en ny praksis på området.

Når det gjelder fagarbeideres mulighet til praksis i sykehusene ser vi det samme. De er ikke ønsket på samme måte som sykepleiere og legestudenter og andre høgskolestudenter. En større andel av læretiden i sykehus vil være en fordel for fremtidens helsefagarbeidere og sikre en bredere kompetanse i primærhelsetjenesten. Slike endringer kommer ikke av seg selv, men må legges via klare føringer og holdningsskapende tiltak. Bransjen, offentlig sektor, bør ta et oppgjør med seg selv og analysere fremtidens behov for ulik breddekompetanse. Både sykehus og kommuner har et stykke vei å gå, for å åpne veien for fremtidens helse- og omsorgssektor.

Få fagarbeiderlærlinger inn i sykehus og legestudenter ut i kommunehelsetjenesten. Dette vil medføre større bredde på kunnskap og ikke minst øke rekrutteringen for fremtiden - som er allerede i morgen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken