Herbjørn Hansson bør slutte å herse

Vil Herbjørn Hansson bli lyttet til, må han slutte med hersketeknikker og basere seg på fakta og argumenter.

Vil Herbjørn Hansson bli lyttet til, må han slutte med hersketeknikker og basere seg på fakta og argumenter. Foto:

Dersom skipsreder Herbjørn Hansson synes det er tungt å nå igjennom skatteparadis-debatten med sitt syn, kan han i grunnen bare takke seg selv.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er åpenbart at den tidligere finansdirektøren i Kosmos har erfaringer fra Cayman Island som bør være interessante for alle å få vite mye mer om.

Nå er den Sandefjord-baserte rederen leder og styreleder for Nordic American Tanker Shipping og kan skilte med at han har hatt med Cayman Island å gjøre i til sammen 40 år.

Han skal ha ære for uredd å stupe ut i en fra før av opphetet debatt med kontroversielle synspunkt, men derfra og ut ser det meste ut som et gedigent mageplask.

Hans opptreden på Dagsnytt 18 i forrige uke er allerede blitt gjenstand for mye underholdning.

I stedet for å bruke argumenter og fakta, legger han for dagen en opptreden som den beste satireskuespiller ikke ville ha mestret å etterligne. Han kaster om seg med lett gjennomskuelige forsøk på hersketeknikker og verken lytter eller bruker fakta i diskusjonen. Hans motdebattant Kari Elisabeth Kaski (SV) blir avfeid med at hun ikke har vært på Cayman Island. Han mener hennes meninger ikke skal ilegges vekt ettersom de skriver seg fra en «bok».

Og når hun innvender at Cayman Island er svartelistet av EU, virker det som om Hansson ikke hører etter. Han hevder nemlig at det «ikke er sant». Men det er det jo vitterlig. Det er et enkelt etterprøvbart faktum, og når Hansson avviser slikt, er det lett for andre å tenke at alt det andre han sier, også er feil.

Kaski reagerer klokt, hun ler og sliter med å ta sandefjordsrederen alvorlig. Det gjør hun rett i. Heldigvis er denne formen for hersketeknikker nå så avleggs, at Hansson har tapt debatten før den i det hele tatt har begynt.

Kanalen «Songar frå nyhetene» på YouTube har klippet sammen nyhetsinnslaget og lagt på musikk – videoen er alt sett av over 80.000 og truer med å bli én av årets sommerhiter.

LES SAKEN HER: Hansson og Kaski diskuterte skatt – det har blitt musikkvideo: – Hysterisk morsom

Det er egentlig litt synd. For Hansson hadde nemlig rett i én ting som ble sagt: At han er Sandefjords største skattyter. I 2018 betalte han 10,7 millioner i skatt og var med det den som betalte mest skatt. I 2019 betalte han 8,9 millioner kroner i skatt, og det var nest mest i Sandefjord det året. Jeg kan ikke forstå annet enn at det betyr at han tar del i dugnaden bak velferdsstaten vår, på samme vis som alle andre. Det skulle derfor bare mangle at ikke han kom igjennom og fikk lagt fram sitt syn på saker, kanskje spesielt fordi han har meningers mot og våger å motsi det store flertallet. Men da må han som alle andre forholde seg til fakta og argumenter og avstå fra usaklige hersketeknikker.

LES OGSÅ: Bonanza for far og sønn Hansson: – Det er en pengemaskin

ANDRE MENINGER:

Lærerne blir servert den ene «ikeapakningen» etter den andre, med pålegg om å følge instruksjonene. Ingen bryr seg om skruer mangler eller man får feil møbel, så lenge man utfører arbeidsinstruksen.Artikkeltags