Gå til sidens hovedinnhold

Ja, grenser er viktige

Artikkelen er over 3 år gammel

At barn ikke kjenner sitt opphav er tydeligvis verre når foreldrene er skeive, enn når det er heterofile foreldre som får sine barn på denne måten.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Disse blir i alle fall ikke nevnt i Anne Mette Christensens innlegg. Videre går hun ut med at de homofile er blitt tildelt stadig flere betingelser i samfunnet vårt; rettigheter som å kunne gifte seg for eksempel.

LES INNLEGGET HER: Vi må sette en grense

At de homofile burde grensesettes i å ha likeverdige betingelser i samfunnet handler selvfølgelig ikke om fordømmelse, ifølge Christensen. Hva det handler om kan jeg ikke helt sette fingeren på. Som ikke-troende skal jeg innrømme at jeg blir ganske provosert av troende som ønsker å påtvinge sitt verdisyn på meg, det være seg hvem jeg har sex med, hva jeg kan og ikke kan gjøre i livet ellers, og det er meg revnende likegyldig om de er kristne, muslimer, buddhister eller hinduer; jeg mener at guder er fantasivesener, og overtro hører ikke hjemme i lovreguleringene, betingelser for populasjonen. Hold troen i gudshuset, og hold meg gjerne utenfor.

LES OGSÅ: Hvem er «homobevegelsen», Lofthus? Jeg er ikke en del av den, men jeg er for homofile

Det finnes nok av eksempler på mennesker som lider av omfattende seksuelle problemer, uansett legning og kjønn, grunnet vranglære av menigheter og trossamfunn, som ser på seksualitet som noe skamfullt, problematisk og syndig. Når selv det å onanere anses som et problem i visse subkulturer, og undertrykking av selv helt vanlige seksuelle behov og begjær blir problematisert, så er man med på å opprettholde en tabuisering av et grunnleggende menneskelig behov, med negative helsemessige konsekvenser.

Det er også et problem at det til stadighet foregår en utvelgelse av disse såkalte hellige tekstene. Homofili er synd, påstås det. Men at kvinner skal tie i forsamlingen, gå med tildekket hår i guds hus, at man ikke skal bruke guds hus som salgsted osv. osv., det er tydeligvis ikke så viktig. Det er dog fånyttes av meg som ikke-troende å si hva som er synd og hva som ikke er det – jeg er jo en vantro.

Ja, vi må sette grenser. På hva samfunnet legger av bånd på god, samtykkende, gledelig og gjensidig seksuell nytelse. På hva samfunnet skal legge bånd på av trygge, varme, samtykkende, kjærlige relasjoner. For det er en linje i bibelen jeg liker: For størst av alt er kjærligheten.

Jeg synes vi skal la mennesker som elsker hverandre, og de barna de får tildelt i livet, få lov til å nyte den kjærligheten i fred og ro.

Even Tyr Bjerkeli

Sexologisk rådgiver, sykepleier, far, ektemann

Sandefjord

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.