Hei, jeg er en av de «ressurssvake» tomteselgerne i Industriveien!

INDUSTRIVEIEN: Grunneiere langs østsiden (til venstre) av Industriveien på Vesterøya må avstå arealer for en planlagt gang- og sykkelvei. Én av beboerne er Tone E. Grundvig (innfelt). (Foto: Paal Even Nygaard)

INDUSTRIVEIEN: Grunneiere langs østsiden (til venstre) av Industriveien på Vesterøya må avstå arealer for en planlagt gang- og sykkelvei. Én av beboerne er Tone E. Grundvig (innfelt). (Foto: Paal Even Nygaard)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Riktignok er jeg litt blond av utseende, men reagerer likevel med en viss undring når jeg av Frp-politiker Erik Monsen beskyldes for å være ressurssvak. Bakgrunnen for beskyldningen er at jeg og andre har inngått avtale med kommunen om å avgi deler av eiendommen vår i Industriveien, slik at planen om å bygge gang- og sykkelvei kan realiseres.

DEL

MeningerIndustriveien er en sterkt trafikkert gate i Sandefjord. Derfor har en gang- og sykkelvei stått på kommunens prioriteringsliste siden 1998. Da mannen min og jeg kjøpte Industriveien 12 året etter, var prosjektet ikke påbegynt, men vi tenkte i vår naivitet at det sikkert ville bli satt i gang før vi ble småbarnsforeldre.

LES SAKEN: Eiere som godtok kommunens tilbud om arealsalg i Industriveien gjorde det fordi de er ressurssvake, mener Erik Monsen (+)

I 2003 hadde vi fått barn, men fortsatt var det ingen utsikter til gang- og sykkelvei. Dette året ble imidlertid kommuneloven endret, og vi fikk paragrafen om innbyggerinitiativ. Denne paragrafen sier at dersom minst 300 av kommunens innbyggere står bak et forslag, plikter kommunestyret å behandle saken. Ettersom vi var mange som ønsket at Industriveien skulle bli tryggere, så vi dette som en mulighet. Sammen med gode naboer var jeg med på å starte en aksjon.

Vi gikk fra dør til dør og samlet underskrifter, møtte fagfolk i kommuneadministrasjonen og partigrupper i kommunestyret. Vi fikk også de store fartsoverskridelsene i Industriveien dokumentert. Mer enn 400 underskrifter ble overrakt ordfører Bjørn Ole Gleditsch på vår «trafikkfrokost», som vi arrangerte våren 2004.

Ressurssvake?

Innsatsen vår ble belønnet ved at kommunestyret året etter vedtok å anlegge fartshumper og senke fartsgrensen fra 50 til 40 km/t i deler av Industriveien som et midlertidig tiltak. Tiltaket gjorde at det ikke lenger var mulig å kjøre i 129 km/t på strekningen, som var høyeste fart i kommunens fartsmåling. Men veien var fortsatt ikke trygg. Mange av oss Vindal-boere har derfor valgt å følge ungene våre på deler av skoleveien i flere år, før vi har turt å la dem gå langs og krysse Industriveien alene.

Ressurssvake?

Da kommunen i 2015 omsider vedtok å bygge gang- og sykkelveien, ble mange av oss som bor her, glade. Selv om våre egne unger i mellomtiden har rukket å bli ganske store, ønsker vi at det skal være trygt å gå og sykle til skoler, idrettsanlegg og venner i nærmiljøet. Derfor har vi valgt å avgi deler av eiendommen vår til kommunen, slik at byggingen kan komme i gang så raskt som mulig.

Riktignok har man innsett at man tross en akademisk bakgrunn ikke alltid har den juridiske kompetansen som trengs. Derfor måtte vi be om advokatbistand for å få til en avtale vi syntes var rimelig.

Men å kalle oss ressurssvake?

Siden slutten av 1980-tallet har både beboere og nærmiljøutvalg gjort flere forsøk på å gjøre Industriveien tryggere, uten at det har kommet løsninger. Først da vi fikk mulighet til å bruke innbyggerinitiativet, fikk vi «tvunget» kommunen til å handle, selv om løsningen var midlertidig og mangelfull.

Vi mener gang- og sykkelvei er det beste for en gate der trafikken stadig øker. Vi har måttet forhandle lenge med kommunen for å få til en grei avtale for vår egen eiendom, men vi har valgt å samarbeide. Vi synes nemlig det ville vært rart å hindre gang- og sykkelveien når vi først hadde bedt om den. Når man da blir beskyldt for å være ressurssvak, må man nesten le.

Men man kan ikke la det stå uimotsagt.

LES MER OM TEMAET:

Motstand fra grunneierne hjalp ikke. Det blir tvangssalg: – Prisen er altfor lav (+)

Vil tvinge til seg eiendom: – Vi kan ikke bruke silkehansker lenger (+)

Jan Erik mister 50 kvadratmeter av tomta: – Jeg nekter å gå med på et skamtilbud (+)

Kommunen er nær tvang for å få bygget sykkelvei: – Nå er tålmodigheten slutt (+)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags