Gå til sidens hovedinnhold

«Fredsnasjonen» Norge bøyer av for makten

Artikkelen er over 4 år gammel

Menneskerettighetsaktivister verden rundt jublet i 2010 når Liu Xiaobo mottok fredsprisen for arbeidet sitt med menneskerettigheter i Kina. Dette var en stor seier for den humanitære stormakten Norge. Vi viste verden at vi ikke lot oss bøye av Kina.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Endelig etter nesten syv år med isfront mellom Norge og Kina er forholdet på god vei til å bli normalisert, og vi kan gjenoppta handelen med et av landene som har hatt aller størst økonomisk vekst de siste tiårene.

Endelig skyver Norge unna sin agenda som en «fredsnasjon» og mulighet til å påvirke kinesisk politikk for å kunne handle med landet.

Endelig viser vi det internasjonale verdenssamfunnet at Norge har lite å si i møte med stormakter som Kina.

Det er ikke mye som tyder på at denne avtalen vil gjøre det overhodet mulig for Norge å påvirke kinesisk politikk, ikke når det gjelder handel eller noe som helst annet område. Dette er fordi i avtaleteksten punkt 3 står det at Norge skal gi avkall på å kritisere Kina sitt sosiale system, kjerneinteresser og landets nasjonale integritet. Landet som setter munnbind på sine egne borgere gjør det samme med Norge.

Menneskerettighetsbruddene i Kina er mange. Personer som kritiserer myndighetene blir forfulgt og risikerer å havne i fengsel. Journalister, forsvarsadvokater, og fagforeningsaktivister i Kina er samfunnsroller som er under kontinuerlig overvåking av politiet i landet. Det juridiske systemet i Kina ligger langt under internasjonale standarder. Det er et fåtall som får tilgang til advokatbistand og mange blir dømt på tilståelser som har blitt tvunget fram gjennom tortur.

Norge kan ikke tillate at den Kinesiske stat undergraver oss, vi er en humanitær stormakt og en internasjonal anerkjent fredsmekler. Derfor er vår rolle som dette veldig utsatt med denne avtalen. Vi er derfor nødt til å ta et standpunkt i denne saken. Norge må si Nei til denne avtalen og fremforhandle en ny avtale, som ikke strider med våre prinsipper og samtidig svekker vår internasjonale rolle.

«Med makt følger ansvar. Slik er det og må det være.»

-Thorbjørn Jagland, tidligere leder av nobelkomiteen

Det er derfor viktig at det blir sendt en klar beskjed til utenriksministeren vår om at denne avtalen ikke er positiv for Norge. Den må reforhandles med eksperter fra utenriksdepartementet, som kan bistå i å lage en avtale som står i stand med de norske prinsippene og opprettholder vår rolle internasjonalt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.