Det eneste vi kan være helt sikre på, er at om vi følger FrPs linje og ikke foretar oss noe som helst før Kina gjør det, vil kostnadene bli astronomiske, både økonomisk og humanitært

Av

I sin kronikk 17. februar deler Cathrine Andersen (Frp) sine følelser omkring klimasaken. Hun opplever saken som kaotisk, skriver hun, og hun frykter at norsk klimapolitikk ikke er basert på forskning, samt at tiltakene ikke skal ha støtte i befolkningen.

DEL

MeningerDette er legitime følelser og bekymringer som mange deler.

Heldigvis er det ikke alle som lar frykten alene bestemme sitt politiske ståsted.

Klimasaken handler i bunn og grunn om å undersøke hvilke faktorer som påvirker klimaet, på godt og vondt. Det sier seg selv at det ikke er lett. Derfor finnes det også en mengde forskning på området. Og selv om forskerne diskuterer enkeltelementer, er det bred enighet om at vi mennesker påvirker klimaet i stor grad. Det er dette som ligger til grunn for alle ansvarlige partiers klimapolitikk.

Komplekst system

Klimaet på jorda er et ufattelig komplekst system, som ikke bare strekker seg over hele kloden, men over store deler av solsystemet. I tid dekker dette feltet noen milliarder år, helst skal man også se hundre år inn i framtiden.

Kompleksiteten i klimasaken må nødvendigvis bli deretter.

For å si det på en annen måte: Det eneste vi kan være helt sikre på, er at om vi følger Frps linje og ikke foretar oss noe som helst før Kina gjør det, vil kostnadene bli astronomiske, både økonomisk og humanitært.

Cathrine Andersen skriver som om klimasaken skulle være noe enkelt og oversiktlig som blir gjort unødig komplisert av upresis ordbruk og «hysteri». Det hele er liksom blitt en salig røre, som man gjør klokest i å holde seg unna.

FrP i baksetet

I klimasaken inntar derfor Frp baksetesjåførens bedagelige posisjon, der man er uten ansvar for styringen, men har rett til å klage på alt. Gjerne uten å ha tatt en eneste kjøretime.

Det er tankevekkende at en representant for et parti som inntil nylig satt i regjering, en person som selv er del av det politiske flertallet i Sandefjord kommune, først nå viser interesse for klimaspørsmålet. At hun ikke har tilegnet seg et minimum av kunnskap om saken før hun ytrer seg, er direkte urovekkende.

Andersen sår tvil

Det eneste Andersen oppnår med sitt selverklært kaotiske innlegg, er å så tvil omkring klimasakens legitimitet som felles samfunnsprosjekt. I og for seg en ærlig sak, men da bør hun ikke samtidig påstå at hun bekymrer seg for klimaet. Det er bent fram uredelig. Slik dobbeltkommunikasjon forvirrer diskusjonen og nører opp under det «hysteriet» hun påstår at hun vil til livs.

Men det er selvsagt mulig at jeg misforstår innlegget. I så fall ser jeg fram til den dagen Frp følger opp sitt nyvunne engasjementet med konkrete forslag til konstruktive klimatiltak som «har en effekt basert på forskning og fakta», som det heter så fint i innlegget. Men inntil den dagen kommer, Andersen, er det FrP som bedriver sympolitikk i klimasaken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags