Gå til sidens hovedinnhold

Forpliktende europeisk samarbeid fungerer

Artikkelen er over 3 år gammel

Global oppvarming har preget nyhetsbildet i en årrekke. De globale klimaendringene er vår tids største utfordring, og må tas på alvor.  Vi har nådd et punkt hvor vi må forsøke å begrense skadene som allerede er blitt gjort, og samtidig begynne å tilpasse oss en ny virkelighet. Det er nasjonalstatene forbausende dårlig på. Det er EU som leder an i klimakampen. Jeg mener vi trenger mer forpliktende samarbeid, og at dette kan oppnås gjennom norsk EU-medlemskap.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Grenseløse utfordringer krever forpliktende grenseløst samarbeid. Menneskeskapte klimaendringer har for alvor vært i nyhetsbildet siden Brundtlandkommisjonens sluttrapport «Vår felles framtid» ble presentert i 1987.

Siden den gang har nasjonalstater fra hele verden gjentatte ganger kommet med vage løfter om bot og bedring i avtaler som senere har vist seg å være verdiløse fordi det ikke har vært noen umiddelbare konsekvenser for å bryte dem.

Nøkkelen til å bryte med dette mønsteret er å innføre mer forpliktende samarbeid. Det må koste mer å bryte med avtaler enn det gjør å gjennomføre dem, og man trenger et oversyn til å sørge for at så skjer. Dette gjør EU til maktfaktor i klimakampen.

EU er verdens mest ambisiøse klimaforkjemper. EU har satt langsiktige mål frem mot 2020, 2030, 2040, og 2050 om å kutte stadig mer i bruken av fossilt brennstoff. Alle medlemsland må bidra, og risikerer kraftige bøter hvis de ikke gjør sin del. Allerede nå kan man se effekten av dette. EU nådde målet om å redusere totale utslipp med 20 % innen 2020 allerede i 2015. I samme periode har Norge mislyktes med å nå sine egne mål.

Torsdag 12. april arrangerer vi i Vestfold Europeisk Ungdom en paneldebatt om EU som en pådriver for klima, sammen med ungdomspartiene. Vi håper å se deg som interesserer deg for hvordan vi skal omlegge klimapolitikken fremover. For Norge har et enormt potensial for å være en ledende miljønasjon.

Vi har allerede mye fornybar energi fra vannkraft, samtidig som vi blir stadig bedre på vindkraft og andre fornybare energikilder. Likevel har Norge havnet på etterskudd i klimakampen. Vi trenger sterkere incentiver for å nå våre mål. Vi i Europeisk Ungdom mener derfor Norge bør bli medlem av EU, og delta mer aktiv om å nå en felles målsetting. Fordi forpliktende europeisk samarbeid fungerer. 

Kommentarer til denne saken