«Propaganda er bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre.» Var det dette Theimann drev med i kommunestyresalen?!

Av

Under konstitueringen av kommunestyret torsdag 24. oktober ble Arbeiderpartiets Arild Theimann avbrutt av ordføreren før han var ferdig med sitt innlegg. Han ble nektet å fortsette. Begrunnelsen? Han drev visst med propaganda.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Valgene som gjøres under konstitueringen av kommunestyret, er basert på de avtalene som partiene har forhandlet seg fram til. Dette er avtaler om politiske plattformer og posisjoner. Ordfører og varaordfører er blant disse posisjonene.

Under saken om valget til disse to vervene gikk Theimann på talerstolen, på vegne av opposisjonen. Han fremmet forslag om Hilde Hoff Håkonsen (Ap) og Karin Virik (V) som ordfører og varaordfører. Theimann ønsket å begrunne forslaget. Det fikk han ikke lov til.

Hele innlegget han hadde tenkt å holde kan leses på sb.no.

Jeg slo opp i leksikon

Så var det Theimann hadde tenkt å si virkelig propaganda?

I Store norske leksikons nettutgave kan vi lese følgende om ordet «Propaganda»:

«Propaganda er bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre.»

Det står også:

«Propaganda formidler ofte ... enkle handlingsvalg – det gode mot det onde, det kloke mot det dumme – og gjerne på en slik måte at det gjør det vanskelig å komme med nyanser og motforestillinger.»

Hva er ålreit å si fra talerstolen?

Jeg har to spørsmål:

Hva er propaganda i det Theimann ville si? Hvis vi ikke kan komme med politiske innlegg fra kommunestyrets talerstol, hvor skal vi da kunne gjøre det?

Den 28. og 30. oktober deltok jeg på folkevalgtopplæring for kommunestyre- og utvalgsrepresentanter. Ordføreren var også der. Det ble sagt mye om å ha respekt for politiske meningsforskjeller. Om å lytte til hva alle har å si, selv om vi er uenige. Det ble sagt at vi er et kollegium.

Jeg håper og tror at slike avbrytelser ikke vil skje igjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken