Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor kommer ikke barna til korpsene lenger? Når de spiller et instrument, utvikler de seg både motorisk og kognitivt

Artikkelen er over 3 år gammel

I 1984 tok jeg over som dirigent for Sande og Mosserød skolekorps. Helge Bonden hadde sammen med en driftig voksengruppe bygget opp et stort og flott korps. SMSK var blant de beste skolekorpsene i landet, både til å marsjere, drille og konsertere.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Korpset hadde hatt samme dirigent siden 1958. Det året jeg overtok dirigentpinnen, var det 85 medlemmer i hovedkorpset. På denne tiden var det vanlig og populært å spille i korps, og Sandefjord hadde mange store skolekorps. Folk flest virket stolte over at byen hadde et stort og godt korpsmiljø. Korpsene var klare til å få hjelp av utdannede dirigenter og instruktører for å utvikle seg videre.

Jeg jobbet med SMSK i 14 år, og det var en fantastisk tid. Antallet medlemmer i hovedkorpset varierte noe, men det var alltid rundt 60. Omdømmet var godt, og korpset ble til og med norgesmestere for skolekorps tre år på rad (95-96-97).

Hva har skjedd? Aktivitetstilbudet for barn har alltid vært mangfoldig. Norge har hatt en dugnadstradisjon. Selv drev jeg med svømming ved siden av trompetspill og pianospill. I foreningene var det voksne som brukte av sin tid til å drive forening til beste for sine barn.

 

Hvordan står det til i dag? Barn liker utfordringer og aktiviteter. Tilbudene er mange, men korpsene ser ut til gradvis å ha blitt tapende i forhold til mange andre aktiviteter. Skolekorpsene i Sandefjord i dag tipper jeg, har et snitt på 25 i hvert hovedkorps. Noen driftige foreldre kjemper for å opprettholde eksistensen. Hvert år håper man på en god rekruttering, men det blir liksom ikke mange nok til å lage de besetningene man ønsker og som det bør være for at det skal bli fint.

Hvorfor kommer ikke barna til korpsene lenger? Det kommer fram en del meninger som gjør meg veldig trist.

• Barn som vil spille i korps, får ikke lov av sine foreldre, sies det.

• Informasjon om korpstilbud når bare delvis fram til barna.

• Det er så mye mer dugnadsarbeid i korps enn i for eksempel fotballen.

Er dette som påstås sant? Jeg har selv hatt barn som har vært med i både fotball og korps. Man stiller opp det man kan på alle aktiviteter. Jeg trodde det var det vanlige. Det har vært en fryd å se masse engasjerte foreldre jobbe aktivt for foreninger i alle år. Å spille utvikler oss. Når barn får anledning til å spille instrumenter, utvikler de seg både motorisk og kognitivt.

Mye forskning roser nettopp det å kunne spille et instrument, og særlig hvis man kan spille sammen med andre og etter noter.

Vi har fått en «utprøvingskultur». «Shopping» av aktiviteter gir store utfordringer for foreninger. Det blir lite forpliktende medlemmer, og lojalitet ser ut til å være lite viktig. Mange barn er innom ulike aktiviteter. Noen finner det de liker og blir der. Dessverre er det mange som forsvinner fra fritidsaktiviteter altfor tidlig. Å få noen til å holde på med en aktivitet over tid uten litt foreldrepress er vanskelig. Men at de aldri får sjansen til å sjekke ut om det å spille sammen med andre er lærerikt og gøy, er forbausende og trist.

Jeg har i de siste syv årene hatt gleden av å dirigere Regionkorps Sør, et tilbud for ungdom fra 14–19 som spiller i skolekorps. I år kommer 83 ungdommer fra fylkene Vestfold, Telemark og Agder til å være på samlinger. Da er vi nesten oppe i det antallet jeg hadde gleden av å ha i SMSK for 34 år siden. Disse ungdommene har fått plass etter prøvespill, så de har strukket seg litt for å kunne bli med. Heldigvis er det nå mange i Region Sør som ønsker å spille i et «storkorps». De er veldig takknemlig for at et slikt tilbud finnes, for hjemme er det stort sett bare «småkorps».

Er det virkelig slik at folk i Sandefjord ikke velger å la barna få muligheten til å prøve ut korpsene lenger? Det blir ganske stille i gatene 17. mai hvis ikke noe endrer seg de nærmeste årene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.