Gå til sidens hovedinnhold

Vi må sette en grense

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er en homobevegelse, og det virker som om den leter etter hvor grensen går – og den må vi som samfunn sette.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Renate Sølversen skriver i SB mandag 13. august om «homobevegelsen», og spør i tittelen til teksten: «Hvem er homobevegelsen?» Hun (sitat) «klarer ikke helt å få tak på» hvem Gunnar Lofstad og andre debattanter sikter til.

LES OGSÅ: Hvem er «homobevegelsen», Lofthus? Jeg er ikke en del av den, men jeg er for homofile

Hvis du hadde tatt bryet med å gå til Wikipedia, Sølversen, ville du funnet ut at bevegelsen som Lofstad nevner er en rekke personer og organisasjoner som samler lesbiske og homofile. Den første foreningen het «Forbundet av 1948»; deretter kom LHH og «Skeiv ungdom». Det er vanlig å definere viktige begreper i starten av en problemstilling. Jeg synes definisjonen fra nettstedet er ganske utfyllende, men vil tilføye: Bevegelsen er personer og organiserte grupper som aktivt jobber for å fremme homofile og lesbiskes levekår og krav.

LES OGSÅ: Står du på Guds ord, som klart sier at homofili ikke er Guds skapte forordning, da er du en kristenfundamentalist og for lengst gått ut på dato

Personlig synes jeg, som Gunnar Lofstad, at disse organisasjonene har blitt mer og mer pågående i sine krav og ønsker i det norske samfunnet. Skandinaviske land er noen av de mest liberale og tolerante i verden når det gjelder betingelser for homofile, men det virker som de leter etter hvor grensene går, og de må vi snart som et anstendig samfunn sette!

Det er ikke snakk om å «fordømme» homofile, slik Sølversen påstår at Bibelen gjør. Jeg blir nokså oppgitt over at hun snakker i så sterkt negative termer. Verken Bibelen eller kristne fordømmer homofile; det har jo gått så langt her i landet at homofile får lov å gifte seg, med enkelte presters velsignelse.

Hun sier at kjærlighet ikke er «forbeholdt mann og kvinne». Nei, selvfølgelig er det ikke det! Det finnes mange typer kjærlighet, ikke bare de følelser som binder to voksne av motsatt kjønn sammen: Som mor elsker jeg mine barn; som datter har jeg stor kjærlighet for mine foreldre og hele min familie. Videre er jeg veldig glad i både venner og venninner: Jeg har omsorg for dem, de kan betro seg til meg – og vice versa . Venner stiller opp for hverandre og hjelper hverandre. Kjærlighet innebærer ikke bare forelskelse i én annen person, men ansvar og hengivenhet for alle ens nærmeste som man bryr seg om.

Når det gjelder hva Bibelen anbefaler, så får hver og en ta rådene i boka opp til vurdering med sin egen samvittighet, men det er ikke til å komme forbi at mange av Bibelens oppfordringer danner grunnlaget for rettsstaten i de fleste siviliserte samfunn: Noen av de 10 bud er fundamentale prinsipper for hvordan vi skal omgås hverandre som mennesker: Du skal ikke stjele; Du skal ikke lyve; Du skal ikke drepe osv. Det er en grunn til at kvinne og mann bør leve sammen, og det er fordi vi utfyller hverandre, og fordi vi sammen kan skape barn.

DETTE er noe av problemet til lesbiske og homofile par: Mange ønsker etter hvert barn; den biologiske klokka tikker, og løsningen blir noen ganger at en tredje part må inn i bildet, som en anonym donor.

Et barn kan bli født, men får ikke kjenne sin egen far. Dette synes jeg er sterkt kritikkverdig, og jeg har mange med meg som mener det samme.

Jeg leste innlegget til Lofstad, og ble glad han så åpent turte å ta opp saken om hvor samfunnet går! Hvilken retning og samfunnsutvikling ønsker vi?? Dette handler ikke bare om å gi etter for egne lyster og behov, men om å se lenger enn bare «her og nå»: Ønsker vi et samfunn der mange barn ikke får vite hvem deres egentlige opphav er? Dette er noe av kjernen i temaet. Hvis Sølversen synes det er så ille at Carola har egne meninger om dette, meninger som egentlig er ganske friske og normale, hvorfor kritiserer hun ikke islams holdninger til homofili? Muslimer risikerer streng straff hvis de «kommer ut av skapet» med sin legning.

Jeg kunne ha skrevet mye mer om dette emnet, for det er noe som engasjerer meg, men vet at altfor lange tekster ikke er så fristende for leserne å gå løs på. Det er nokså uklart om Sølversen skriver for seg selv eller for partiet Høyre. Jeg tror ikke hun har alle partiets medlemmer med seg i sine synspunkter. Personlig vil jeg understreke at jeg nevner min akademiske tittel, men skriver helt uavhengig av yrke og arbeidssted.

LES OGSÅ: Kutter ut konsert på Fjordfesten – oppfordrer andre homofile til å tenke seg om

Kommentarer til denne saken