Gå til sidens hovedinnhold

Kjære bonde!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære bonde! Denne sommeren sender vi deg mange tanker og ønsker deg det beste!

Kanskje har du i flere tiår sørget for melk på frokostbord i din region, eller du har stelt sauene dine med omhu, slik at kvalitetskjøtt langt over gjennomsnittlig standard har putret i fårikålgrytene våre. Du har hatt dyra dine i utmarka, til glede for oss turgåere, det biologiske mangfoldet, men aller mest for husdyra selv. Kanskje har du videreført arven fra generasjoner før deg, eller du har hatt et ønske om å satse i landbruket, og kjøpt deg gård.

Vi ser ditt engasjement og ditt harde arbeid. Hvordan din jobb som bonde også er en livsstil. Vi ser at arbeidsforholdene dine ikke alltid er så gode som de burde være, men at du tar ansvar. Ansvar for mat til 5,3 millioner nordmenn. Ansvar for å holde jorda i hevd og distriktene levende. Ansvar for å forvalte arven våre forfedre jobbet og svettet for under harde kår.

Nå ser vi smerten i landbruksnæringa, når jordene blir svidd og beitelandskapene brune. Vi hører fortvilelsen når du må begynne å fôre dyra dine med noe av det lille du fikk i førsteslåtten.

Vi leser desperasjonen din når du leter etter sau tatt av rovdyr. Når du finner lidende søyer som sakte blør i hjel etter at rovdyret har spist juret. Du ser lammet står brekende ved siden av, og venter på at mor skal reise seg, så det kan drikke melk. Det var den søya du fôret og stelte gjennom vinteren, og lammet du tok imot en aprilnatt, mens du nøt vårens vakreste eventyr.

Nå er eventyret omgjort til et mareritt.

Kjære fortvilte bonde. Enten tørke, kulde eller rovdyr forårsaker problemene dine: Hold ut. Du har mange venner, og vi vil kjempe hardt for at du ikke skal stå alene i dette. Partiet De Kristne vil bedre forholdene for næringa! Siden vår oppstart i 2013 har vi stått fast ved at Norge må ha et kornlager! Det skal vi fortsette å kjempe for. Vi er foreløpig et lite parti, men det har vi ikke planer om å forbli. Vi skal kjempe for både bondens og husdyras forhold, og for at landbruksnæringa må lyttes til i større grad enn nå, og ikke minst verdsettes høyere i stadsbudsjettet. Enn så lenge ber vi deg om å holde ut i arbeidet, fatte nytt mot og være stolt over jobben du gjør. Norge trenger deg!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.