Slå et slag for lærlingene

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Skolens sommerferie er slutt og et nytt skoleår har startet for mange. Dessverre er sannheten en annen for 252 skoleungdommer i Vestfold ved skolestart. For disse stanser den videre fagopplæringen opp siden de står helt uten en lærlingekontrakt med en arbeidsgiver i Vestfold.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dette er elever som ønsker å satse på en fagutdanning og har gått de første årene på en videregående skole. Nå står de i fare for å få knust sin motivasjon og drøm om å få sluttført sin fagutdanning. At det er og vil være et behov for fagpersonell i årene som kommer, vet vi. Bare innenfor helse- og omsorgsfaget er behovet stort. 30 av Vestfolds 252 elever uten lærlingeplass har startet sin utdanning innenfor dette fagområdet og står nå på sidelinja.

Mye har vært gjort fra Kommune-Norge for å ta sitt ansvar for å ta inn lærlinger, og i vårt fylke har de fleste kommuner levd opp til regelen om minst 1 lærling pr. 1.000 innbygger. Men dette forholdstallet kunne nok vært satt enda høyere. Men også offentlige etater og virksomheter må tilby flere lærlingeplasser.

Det private næringslivet har blitt langt bedre på bevisstgjøringen med å ha lærlinger på plass i sin organisasjon. Krav til lærlingeplasser hos leverandører i forbindelse med offentlige anskaffelser har vært med til å bidra til dette. Det må bli en utbedring av regelverket rundt utlysing av anbud slik at det kommer tydelig fram at bedrifter som har tatt inn lærlinger, vil kunne ha et fortrinn. Et godt samarbeid mellom skolene og arbeidslivet er viktig. Vi vet at for mange bedrifter kan det være både ressurs- og tidkrevende å følge opp lærlinger. Derfor må det bli enklere og rimeligere for bedriftene å ta inn lærlinger. Dette vil Venstre gjøre noe med. Vi vil fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger og øke lærlingtilskuddet til næringslivet.

Elevene trenger sårt praksis for å bli gode fagfolk og for å oppnå sitt fagbrev. Venstre vil legge til rette for at alle elever får tilpasset lærlingetilbud og kan fullføre utdanningen sin.

År etter år ser vi dessverre at flere hundre elever i Vestfold ikke har et fagtilbud ved skolestart. Dette er elever som er motivert til å fullføre sin fagutdannelse og vil utgjøre en viktige ressurs for framtida, for å skape og bygge samfunnet. Utviklingen går i retning av en enda større etterspørsel etter fagutdannet arbeidskraft.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.