Jeg tar av meg hatten for alle som hopper av det etablerte og trygge og våger å bygge sin egen karrierevei!

NÆRINGSUTVIKLING: Gründeriet skal fortsatt være et yngleplass for gode ideer og unge bedrifter som har mål om å vokse, skriver Marit Sagen Gogstad.

NÆRINGSUTVIKLING: Gründeriet skal fortsatt være et yngleplass for gode ideer og unge bedrifter som har mål om å vokse, skriver Marit Sagen Gogstad.

Av

Nyetableringer vil stå for mange av fremtidens arbeidsplasser – også i Sandefjord. Vi gleder oss til å ta imot nye, kloke hoder på Gründeriet 2.0!

DEL

Meninger2,5 år har gått siden vi åpnet dørene på Gründeriet i Rådhusgata. Her sitter vidt forskjellige bedrifter og mennesker sammen. De deler lokaler, møterom, printer, WiFi, kjøleskap, kaffekanne og erfaringer; det er ikke få ideer som dukker opp i sofakroken, eller godt uti en diskusjon om noe helt annet.

«Samarbeid er den nye konkurransekraften», sier vi i Sandefjord Næringsforening, og samarbeid er virkelig en av nøkkelfaktorene på Gründeriet.

Denne satsingen hadde heller ikke vært mulig uten bidragene fra næringslivet, og akkurat som i Tenk stort, tenk Sandefjord-prosjektet er Sandefjord kommune vår viktigste samarbeidspartner.

Et annet nøkkelbegrep er utvikling. Vi har lært mye siden ordfører Bjørn Ole Gleditsch klippet snoren på innvielsesfesten en januardag i 2016, og noen av erfaringene ønsker vi nå å dele:

• Ting tar tid. Faktisk mye mer tid enn man gjerne tror!

• Selv den dyktigste gründer trenger flinke folk og gode råd rundt seg.

• Svært få følger én retning fra første stund; reisen blir til underveis!

• Kostnadene kommer raskt – det haster å få kunder og inntekter!

• Det dukker gjerne opp utfordringer du ikke så komme.

• Det er en jungel av støtte- og finansieringsmuligheter der ute.

Marit Sagen Gogstad

Marit Sagen Gogstad

Konklusjonen er at det er fellesskapet som er Gründeriets største styrke. Det er ensomt å være gründer på gutterommet, og mange tilbakemeldinger går på at den sosiale kontakten her hos oss er den viktigste faktoren.

I et slikt fellesskap er det også stor bredde. Vi har web-utviklere, app-designere, salgstrenere, VR-geeks og markedsførere blant beboerne våre i dag, og både Sandefjord kommune, Sandefjord Byen Vår og vi i Sandefjord Næringsforening har hatt kontorplass her siden innflyttingen i januar 2016.

Toppen av suksess for vår del er paradoksalt nok når vi må kaste en gründer ut – fordi han eller hun har vokst ut av rammene våre!

Og slike suksesshistorier har vi hatt. Til nå har vi huset 35 nyetablerte bedrifter fra «alle» bransjer. Noen har fått seg fast jobb og valgt å avvikle. Noen har funnet nye samarbeidspartnere og jaktet andre muligheter. Og noen står nå altså støtt på egne ben i egne lokaler – det er vårt hovedmål.

Nå står vi ved et veiskille. Sandefjord kommune og vi i næringsforeningen ser potensial for å utvikle tilbudet videre, og vi har flere konkrete planer for det vi kan kalle Gründeriet 2.0:

• Vi ønsker å knytte investorer, gründere og eksisterende næringsliv tettere sammen.

• Vi skal knytte oss tettere til akademia – for eksempel Universitetet i Sørøst-Norge.

• Vi planlegger å igangsette et akseleratorprogram, som skal hjelpe bedriftene å utvikle seg.

• Vi vil samarbeide enda tettere med gründermiljøer ellers i Vestfold/Norge.

• Vi vil komme i kontakt med flere gründerbedrifter med vekstpotensial.

• Vi har lyst til å skape enda mer liv og «trøkk»; ved å huse flere arrangementer og aktiviteter.

Selv om det blir endringer her framover, skal grunnprinsippene bestå.

Gründeriet skal fortsatt være et yngleplass for gode ideer og unge bedrifter som har mål om å vokse. Gründere fra alle bransjer og i alle faser skal kunne komme til oss, og få kontorplass, sosialt fellesskap og oppfølging. Blant annet skal vi foredle mentorprogrammet vårt – der gründeren kan sparre med en rutinert og kunnskapsrik aktør fra en av medlemsbedriftene i næringsforeningen. Dessuten fyller vi gjerne opp med flere kloke hoder. Vi hører gjerne fra deg som har startet din egen bedrift eller har planer om å gjøre det – enten du vil sitte her én dag i uken eller hver dag.

Modige og innsatsvillige nyetablerere vil stå for mye av veksten i samfunnet fremover, og vi avslutter med en hyllest. Vi tar av oss hatten for alle som hopper av det etablerte og trygge og våger å bygge sin egen karrierevei. Gratulerer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags