– Vi skal gi en opplevelse som er uventet

KULTUR: Fjord Classics spiller på Nygård bo- og behandlingssenter.Foto: Tone Merete Notøy (Innsendt)

KULTUR: Fjord Classics spiller på Nygård bo- og behandlingssenter.Foto: Tone Merete Notøy (Innsendt) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg har tidligere skrevet på disse sider, og sier gjerne ofte og høyt, at klassisk musikk er noe alle trenger.

DEL

Leserbrev2. nyttårsdag opptrådte Fjord Classics med en minikonsert på Nygård bo- og behandlingssenter. Undertegnede, sammen med festivalens to kunstnerisk ledere, Camilla Kjøll og Lars Anders Tomter, spilte en halvtimes program med klassisk musikk: En Mozart duo for fiolin og bratsj, Dvoraks romantiske stykker, Méditation fra operaen Thais av Massenet, to korte Bach solofiolin satser og Kreislers Liebesleid. Det hele avsluttet med «#8220;Deilig er Jorden»#8221; som allsang, for juletreet sto fortsatt!

Da vi laget dette programmet, brukte vi de samme kriterier som vi gjør når vi programmerer vår sommerfestival – først og fremst bra musikk. Så tenker vi dramaturgi, variasjon, stemning og dybde. Vi tenker aldri underholdning. En venn av meg kom med et ærlig og velment forslag til et stykke som kunne passe på Nygård, og sa: ´det liker gamle folk´. Jeg kjente at jeg grøsset. Hvordan kan alder være et kriterium på hva som kan ha kunstnerisk appell? Finnes det alders-segmenterte avdelinger på kunstgallerier? Man skal ikke ´tone ned´ innholdet for å gjøre det mer behagelig for våre senior-borgere.

Den klassiske musikkens magi ligger i at den kan berøre våre dypeste følelser. Vi som driver med klassisk musikkformidling må se hele mennesket. Vi må våge å trykke på flere knapper, ikke ´play safe.´ Vi skal etterlate et inntrykk. Vi skal gi en opplevelse som er uventet. Det er dette som aktiverer hjernen og berører sjelen. Det er dette kunst dreier seg om. Alle, uansett alder, trenger kunst.

Og som vi sier på engelsk, ´the proof is in the pudding´. Etter vår lille konsert på Nygård, fikk vi flere positive tilbakemeldinger fra beboerne. En eldre herre kom mot meg med utstrakte armer. Så tok han tak i meg og fortalte, med et intenst blikk i øynene, hvordan hans far spilte klassiske musikk hjemme i alle år. ´Tusen tusen takk, dette var veldig bra´, sa han.

De ansatte på senteret fortalte at de sjelden hadde opplevd et så stille og konsentrert publikum under deres arrangementer.

Vi musikere snakker ofte om atmosfæren på en konsertarena. Det er noe med intensiteten i luften mellom utøverne og publikum. Noe i stillheten. Det meste blir ikke sagt. Ofte synes vi at vi kan høre publikum lytte. Det gjorde vi 2. nyttårsdag på Nygård. Det er viktig og meningsfullt å bringe klassisk musikk til de som ikke så lett kan komme seg til konsertarenaer. Tusen takk for oss. Vi stiller gjerne igjen.

ANDRE MENINGER:


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags