Gå til sidens hovedinnhold

Fakta og myter om sykehjem

Artikkelen er over 3 år gammel

Påstand: Det er stor forskjell i pris mellom Nygård og Haukerød. Fakta: Det vet ingen, for Høyres Nygårdalternativ er ikke kostnadsberegnet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Påstand: Det er masse å spare på Nygårdalternativet ved at man der kan dele kjøkken med eksisterende bygg og fordi grunnen på Haukerød er dyr å bygge på. Fakta: Det med kjøkkenet er delvis riktig. Men ettersom Nygårdkjøkkenet nå også skal pusses opp, vet ingen hva sluttkostnaden blir. Nygårdtomta består av fjell og kan være like dyr eller dyrere å bygge på enn på Haukerød.

LES OGSÅ: «Nei, Steinar Ulrichsen, mang en bestemor eller bestefar vil ikke måtte lide»

Opprinnelig utarbeidet Eivind Spetalen et forslag der det skulle bygges på Nygård og hvor gamle Nygård ikke skulle pusses opp til Husbankstandard, men få en forbedret visuell oppussing. Forslaget var uten tvil det rimeligste. Men det var ikke det verken posisjonen eller opposisjonen vedtok. Alle unntatt undertegnede mente dagens standard var OK, forutsatt at alle avdelinger ble forskjønnet. Sist fredag besøkte jeg alle avdelinger på Nygård. Pasientene lever fint uten Husbankstandard, men det bør settes estetiske krav til oppussingen. Jeg blir sint når jeg ser dører med ulike farger, dører med gamle skruehull, grusom linoleumsgulv fra 1979 og strietapet med luftbobler anno 1985. Det må da være mulig å la våre gamle runde av livet i penere lokasjoner.

LES OGSÅ: Derfor gråter de for Haukerød sykehjem

Påstand: Det vil bråke veldig for beboerne på Nygård når nytt bygg bygges. Fakta: Ja, men slik ville det blitt på Haukerød også, da forslaget la opp til at det ble bygget nye bygg rundt senere.

Påstand: Ideen om demenslandsby etter nederlandsk modell ble skrinlagt da Nygård ble valgt fremfor Haukerød. Fakta: Ideen om demenslandsby etter nederlandsk modell var allerede død. Hvis noen vil lage et gjerde rundt et sykehjem og gi demente pasienter mer frihet til å vandre, så kan det fortsatt gjøres. Men en Nederland-modell krever mye frivillig personell som vi ikke har i Norge, og skulle vi få til det, vil LO protestere fordi de vil kreve betalt hjelp. Da blir demenslandsby for dyrt.

LES OGSÅ: Faktafeil og meningsløse påstander fra Ole T. Hoelseth

Påstand: Ordfører Gleditsch var inhabil da han behandlet saken. Fakta: Kommunestyrets flertall vedtok at han ikke var inhabil, og da er han ikke det. Men han stilte seg i en merkelig situasjon. Aldri før har en ordfører som tok initiativ til et vedtak i Sandefjord kommune, ført til at kommunens skattebetalere tapte penger på at ordføreren ombestemte seg. Dette er i seg selv så rotete at ordføreren burde oppfordret kommunestyret til å erklære han inhabil. Saken bør nå vurderes av fylkesmannen.

Påstand: Haukerød ville gitt lavere driftskostnader. Fakta: Umulig å si, all den tid man nå ønsker å pusse opp gamle Nygård til Husbankstandard og all den tid Høyres forslag ble lagt fram over bordet i sluttminuttene av en lang behandling.

LES OGSÅ: Hvem bedriver skittent spill?

Men den egentlige besparelsen ligger ikke i investeringer, men i drift. Både Høyre og Arbeiderpartiet er imot å konkurranseutsette sykehjemmene, selv om det er her sparepotensialet ligger. NHO har beregnet det årlige bespatelsepotensialet til 50 millioner kroner, så prisforskjellen på Nygård og Haukerød hadde vært utlignet på et par år med bedre drift.

Høyre skryter av at de nå har satt togdrift på anbud og skryter av at det vil gi markant lavere billettpriser, men de later som om det ikke vil være tilfelle på et sykehjem. Tidvis bruker de argumentet om at det ikke er riktig at private selskaper skal tjene penger på sykehjemsdrift, men de har ingenting imot at byggebransjen tjener penger på å bygge sykehjem eller at de som selger medisiner, medisinsk utstyr, møbler eller mat til sykehjemspasienter, tjener penger.

LES OGSÅ: Tilbyr plass til sykehjemmet på Virik

Påstand: Ettersom Nygård mest sannsynlig er rimeligst er det fornuftig å bygge det nå, siden kommunen har så dårlig råd. Fakta: Allerede i 2025/2026 må kommunen bygge et nytt sykehjem. Da har kommunen etter all sannsynlighet dårligere råd enn i dag, fordi eldrebølgen har slått til for alvor. Hvis Nygård er rimeligere å bygge, hadde det vært mer fornuftig å gjennomføre det da, og gjennomført planleggingen på en fornuftig måte. Nå spiller vi den reneste tombola med skattebetalernes penger, og ingen vet sluttsummen.

Påstand: Men selv om Bjørn Ole Gleditsch tar feil i denne saken, så er han en flink ordfører, som alltid er så hyggelig når man treffer ham.

Fakta: Det er ingen tvil om at Bjørn Ole Gleditsch er en usedvanlig hyggelig mann, med helt spesielle evner til å få den enkelte velger til å føle seg sett. Men uten en dyktig rådmann ved sin side er han ingen dyktig politiker. Han har sittet for lenge nå, og grensen er overskredet for hvor mange feil en ordfører kan tillates å begå.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken