Global optimisme for grønn politikk – tross klimakrise

Helge W. Myrseth

Helge W. Myrseth Foto:

Av
DEL

Leserbrev
Ekstremvær er klimakrisas språk. Været vi ellers ville hatt blir mer ekstremt -
varmere, villere, våtere. Når ekstrem nedbør kommer rett etter en ekstrem varme
og tørke blir skadene større. Dette vet vi, og det var det som vi så i Jølster for to
uker siden med flere jordras rundt Jølstravannet langs E39.
Klimaforsker Borgar Aamaas ved CICERO ser jordrasene i Jølster i sammenheng med klimaendringene. – Et godt eksempel på hva vi vil få mer av.
Det aller viktigste vi gjør for å forebygge stadig mer ras og skred med store menneskelige
og økonomiske kostnader, er å kutte utslipp og hindre klimaendringene.
Men skal vi klare det, må vi erkjenne at dette er en krise. Det krever at vi skynder oss, og
det igjen krever politikere som tør å prioritere det aller viktigste: Livsgrunnlaget vårt.

Miljøpartiet de Grønne har likevel grunn til optimisme foran årets kommune- og fylkestingsvalg. Hovedgrunnen til dette er ikke minst det store globale klimaengasjementet som den svenske klima-aktivisten Greta Thunberg har utløst blant ungdommer.
Skoleungdom over hele verden har streiket for å vise at de har skjønt at klima er den desidert største utfordringen verden - og deres generasjon - står overfor.
Titusener av ungdommer også her i Norge har blitt inspirert av dette sterke klimaengasjementet og streiket bl.a. foran Stortinget for å kreve å bli hørt og at de vil se reelle tiltak. Ungdommene er utålmodige og forventer av dagens politikere at vi i første rekke viser at vi tar klimakrisen på alvor, i form av praktisk politikk.
Greta Thunberg sier at dagens politikere vil bli husket som 'de største forbryterne i all tid' hvis de velger å ikke takle klimaendringene. Det at voksne prøver å gjøre narr av de klimaengasjerte ungdommene er både skammelig og uklokt. Jeg tror dette bare vil trigge disse ungdommene, og sikkert andre, til å stå på enda mer. Det disse ungdommene krever, er at politikere og regjeringer nå virkelig må fokusere på det som er nødvendig å gjøre for å løse den klimakrisen som vår klode befinner seg i. Det mange voksne ikke tenker på, er at de samme ungdommene om noen år vil ha stemmerett og dermed få stor påvirkningskraft ved å velge politikere som setter klima og miljø som førsteprioritet.
Besteforeldrenes klimaaksjon på Facebook viser at det også er et stort engasjement for å redde klimaet hos den eldre generasjon. For veldig mange av oss som er så heldige å være besteforeldre er det viktig å kunne se våre barnebarn inn i øynene og si at vi forsto alvoret med klimakrisen. Og ikke minst gjorde hva vi kunne for å få til de nødvendige handlinger med tanke på å redusere den globale oppvarmingen.
På globalt plan er forøvrig tilslutningen til miljøpartiene i flere europeiske land meget interessant og oppløftende.
EU-valget i mai viste en betydelig fremgang for de grønne partiene.
I Tyskland ble De Grønne nest størst, med 20,7 prosents oppslutning, ifølge målingene. Og i Finland gjorde De Grønne et svært godt valg og fikk 11,5 prosent av stemmene ved valget i april. Partiet får de viktige posisjonene som utenriksminister, innenriksminister og miljøvernminister.
Ved den seneste meningsmålingen utført av Kantar TNS for TV 2 (offentliggjort 13. august) fikk MDG 7,0 %. Og i sommer oppnådde partiet faktisk 16,7 % på målingen i Oslo, som Norstat gjorde for NRK og Aftenposten. Det er ‘all time high’ for vårt parti.
Dette viser at det for tiden råder en stor oppslutning til den grønne miljø- og klimapolitikken, noe som er meget inspirerende for oss i Miljøpartiet De Grønne foran valget 8. og 9. september.
Dessuten er det positivt og gir grunn til optimisme at de fleste partier faktisk etter hvert har uttalt at klimasaken er vår tids største utfordring.
Vårt klare ønske er derfor å få til en nødvendig og positiv ‘klimadugnad’ sammen med alle partier, uansett farge, for å bidra til å gjøre Sandefjord grønnere- for mennesker og miljø!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags