Seksuell trakassering. Hva nå?

God seksualundervisning fører til færre overgrep, skriver leserbrevforfatterne.

God seksualundervisning fører til færre overgrep, skriver leserbrevforfatterne. Foto:

Av

I Sandefjords Blad 22.04. står to modige jenter frem med sine historier om hvordan det er å være jente på en ungdomsskole i Sandefjord. Det de forteller om er beretninger om en diskrimineringskultur og grenseoverskridende handlinger.

DEL

LeserbrevDette er en ukultur, og årsakene er mange. En av de er rett og slett manglende folkeskikk på området som angår seksualitet. Psykologen og sexologen Elsa Almås etterlyser seksuell folkeskikk der fokuset er på utdanning og undervisning. Og det gjelder ikke bare ungdommene. Lærere og helse- og sosialpersonell; disse som skal undervise befolkningen om seksualitet må også undervises. Foreldre må også kunne undervise og oppdra sine barn på dette området - og de trenger kunnskap og verktøy. Vi vet at god seksualundervisning fører til senere debut, færre tilfeller av seksuelt overførbare sykdommer, færre uønskede graviditeter og færre tilfeller av seksuelle overgrep.

LES SAKEN HER: Kristin (15) og Josefine (15) tar et oppgjør med seksuell trakassering i skolegården

I artikkelen ble seksualundervisningen, den mest åpenbare arenaen for å reflektere over seksualitet og seksuell adferd, ikke nevnt som en del av planene for å følge opp skolemiljøet. 

08.03.18 har Sandefjords Blad en artikkel om seksuell trakassering der det estimeres at 1.35 millioner nordmenn opplever seksuell trakassering. I en artikkel fra NRK anslås det at 1 av 5 har sex uten å å ønske det. Dette er altså ikke et lokalt problem for en skole i Sandefjord. Det er heller ikke et problem som kun angår unge jenter på 15 år.

I tiden etter artikkelen om forholdene ved denne ungdomsskolen i Sandefjord, så har vi sett etter kommentarer eller innspill på hva som må, skal eller kan gjøres med dette, men det ser ut til at Carlsenkvartalet er langt mer engasjerende enn seksuelle helsen og tryggheten til den oppvoksende slekt. 

Som sexologer er vi opptatt av at befolkningen skal kunne snakke om sex og seksualitet uten å rødme. At lærere skal kunne snakke om klitoris og runking like lett som de snakker om gangetabellen, at helsepersonell snakker om kjønn og identitet med trygg kunnskap og at orgasmer er et like naturlig tema i seksualundervisningen som krydder er det i mat og helse. Vi ønsker at seksualundervisningen også skal dreie seg om nytelse og glede, så vel som grenser og kunnskap om anatomi, graviditet og sykdom.

Vi etterlyser et engasjement fra skolene, helsetjenestene, foreldre og politikere der seksuell helse og seksualundervisningen får mer fokus. Hvem vil plukke opp ballen videre?

ANDRE MENINGER:

Oisann! Dette var visst et vepsebol 

Kollektivisme fremmer rasisme 

Vi måtte reise hjem før leirskolen var ferdig 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags