Legg på 80 øre til!

Ivar Kjøll er en ivrig musikkelsker, men har ingen bindinger til Vestfold Symfoniorkester.

Ivar Kjøll er en ivrig musikkelsker, men har ingen bindinger til Vestfold Symfoniorkester.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Måtte Hovedutvalget for kultur, friluftsliv, by og stedsutvikling i sitt møte den 17. d.m. bevilge ytterligere kr . 50 000 til Vestfold Symfoniorkester (VSO ).

DEL

LeserbrevDa kan orkesteret umiddelbart gå i gang med alle administrative oppgaver som følger med det å skulle arrangere en fullskala opera på Hjertnes. Alternativet er at VSO ikke våger å løpe den risikoen det er å tegne kontrakter, og påføre orkesteret store utgifter. Som leder Tom Huseby uttrykte klart i SB den 2. d.m.: "Finnes det ikke 50.000 kroner til oss et annet sted i det kommunale systemet - så jobber ikke jeg videre med fullskala operaen MacBeth for 2019." Pr. innbygger utgjør dette kun 80 øre. Er det noe å nøle etter? Selvsagt ikke, mener jeg. Ordfører Per Kristian Lunden, Risør, lyttet jeg til med interesse da han  for noen måneder siden ble intervjuet på NRK Klassisk. Han fortalte at kommunen støttet Risør Kammermusikkfest med kr. 700.000 i 2018.

LES SAKEN HER: – Skal det bli opera må kommunen finne 50.000 kr ekstra

Det tilsvarer 100 kroner pr. innbygger. For å være sikker på tallet her i leserbrevet, ringte jeg Risør kommune ved informasjonssjefen. Tallet stemmer, sa han, og la til: Vi støtter også to andre festivaler.

Selv om utvalget bevilger ytterligere kr. 50.000, må VSO hente inn 1,1 million kroner - og det må skje på fritiden. Av dette beløpet er utgifter til leie av kommunens Hjertnes budsjettert med hele kr. 250.000. Musikerne bruker totalt noen tusen timer på øving, prøver og forestillinger. Inkludert musikerne vil 150 frivillige delta på operaen.

Vestfold Operakor, dansere fra Spotlight Dansestudio og medlemmer fra lokale barnekor skal medvirke. I tillegg kommer 50 personer som hjelper til innenfor scenografi, hår/sminke, kostymer med mer. Premieren er planlagt til den 6. april. Det haster! Fra reportasjen i SB fremgikk det at flere av utvalgets medlemmer bekymret seg for det tilfellet at flere sammenlignbare søknader skulle komme inn. Den engstelsen er og var ubegrunnet. Å planlegge og gjennomføre en opera er utvilsomt den største utfordringen man kan ha som ett enkelt prosjekt innenfor klassisk musikk. Jeg er meget imponert over hva VSO, Tom Huseby og hans medhjelpere fikk til gjennom oppsetningene av La Boheme og Carmen. Det virker rett og slett meget urimelig at mangelen på 80 øre pr. innbygger skal bli tuen som velter lasset. Alle vet at byens ordfører er positiv. I reportasjen SB den 3. september d.å. hadde om ordførerens eierinteresser, fremgikk også spesifikasjon over gaver.

I år gav ordføreren kr. 75.000 til Carmen. Også det er storartet. Men fra uttalelser gitt av både politikere og sentrale personer i kultursektoren, vet vi at ordføreren ikke står alene i denne saken. Mange, mange ønsker at Sandefjord skal fortsette å markere seg som operaby. 

I tidligere saksutredninger i høst har rådmannen blant annet understreket at det ikke må bli noen forfordeling. I tillegg til å sprenge en åpen dør, kunne rådmannen med rette ha tilføyd at prinsippet ikke bare gjelder den ene veien. Jeg ble også forbauset da rådmannen som begrunnelse for å innstille på avslag på en søknad fra en konsertarrangør, refererte til tidligere praksis. Vår nye kommune er knappe to år, og jeg håper byens folkevalgte ikke unødvendig lar seg blende av eller bindes opp av tidligere meritter, men vektlegger det som planlegges og gjennomføres nå.

Tom Huseby og VSO tenker stort - og de tenker Sandefjord. Et tresifret antall frivillige står enda enda en gang klar til å gjøre Sandefjord til en attraktiv by å bo i , og ikke minst en strålende by å flytte til. Hva mer kan vi ønske oss?

LES OGSÅ: MiSK fikk nei: – Det handler om å få tid til kvalitet

ANDRE MENINGER

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags