Skolestart - på anbud eller på alvor?

SKOLESTART: Maya Thorheim (f.v.) med datteren Leah Marikken (13), Thomas Vestli med datteren Ida (13) og Nina Løkkemyhr El-Sayed med datteren Sara (12) fikk ikke det bygget de ble forespeilet.Foto: Maja Christensen

SKOLESTART: Maya Thorheim (f.v.) med datteren Leah Marikken (13), Thomas Vestli med datteren Ida (13) og Nina Løkkemyhr El-Sayed med datteren Sara (12) fikk ikke det bygget de ble forespeilet.Foto: Maja Christensen

Av

I Sandefjords Blad 7. august kan vi lese om fire mulitifunksjonshemmede barn som står uten et tilbud før skolestart mandag 19. august.

DEL

MeningerIfølge assisterende rådmann og midlertidig ansvarlig for eiendomsforvaltningen i kommunen, Stein Rismyhr, ble det utlyst konkurranse på utvidelse av modulpaviljong på Breidablikk ungdomsskole i våres, med frist for innlevering av tilbud 27. juni. Forutsetningen i anbudet var at paviljongen kunne tas i bruk ved skolestart 19. august.

LES OGSÅ: Ja, hvor er skolen til Leah (13), Ida (13), Sara (12) og Elias (13)?

Disse barna har gått syv år på Mosserød skole, og situasjonen var helt forutsigbar. Man VET at disse barna skal starte på Breidablikk ungdomsskole høsten 2019. Man VET at de må ha alt klart, aller helst før tilvenningsperioden som startet i mars. Man VET hvor viktig det er med forutsigbarhet og trygge rammer. Man VET at en anbudsrunde tar tid, at uforutsette ting kan skje, og at noen kan be om innsyn i saken. Hvordan er det da mulig at dette kan skje?

LES OGSÅ: Flengende kritikk av manglende skolebygg – og beklagelse fra rådmannen

Hva sier dette oss om de som sitter med makta i Sandefjord kommune i dag? Hva slags menneskesyn viser dette? Har de et verdisyn hvor penger er viktigere enn menneskers livskvalitet? Dette er de mest sårbare av de sårbare vi har i samfunnet; blir de tilsidesatt fordi de ikke tilfører samfunnet verdi i form av økonomisk vekst? Dette er en ekstremt sårbar gruppe mennesker; hva med de som ikke en gang har noen til å tale deres sak? Når uhellet først er ute; hvorfor blir ikke foreldrene informert? Hvorfor må disse foreldrene finne ut av dette selv ved en ren tilfeldighet? Hadde kommunen i det hele tatt planer om å informere foreldrene før skolestart, og i tilfelle når? Vitner dette om respekt for barna og deres foreldre? Er dette å ta medborgerne på alvor? Konsekvensene er store. Først og fremst for hovedpersonene, barna, som blir utrygge. Dette resulterer i dårligere livskvalitet i form av helsemessige konsekvenser ved å leve i uvisshet, samt at foreldrene må ta ut sykefravær med syke barn. I tillegg til de menneskelige og helsemessige negative konsekvensene dette får, er det altså dårlig økonomi (sykefravær er kostbart). Vi leser at disse barna eventuelt kunne ha blitt ivaretatt på Mosserød skole, i påvente av ferdigstillelse på Breidablikk. I stedet må de leve i total uvisshet. Stein Rismyhr sier: «Først når tildelingen er endelig, vet vi mer om framdriftsplanen. Vi vil finne midlertidige løsninger til skolestart, og regner med å ha på plass paviljongen i løpet av høsten. Vi kan dessverre ikke gi disse foreldrene noe konkret svar nå, men vi søker en avklaring så raskt som mulig”.

LES OGSÅ: Disse barna vet ikke hvor de skal første skoledag: – Jeg blir helt tom

Disse svarene er upresise og lite konkrete. Hvor ligger ansvaret? Hva skjer nå? Har kommunens politikere laget en konkret plan for å ivareta disse fire barna fra og med skolestart 2019? Løse, diffuse og uforpliktende svar holder ikke! NÅR får de vite hvor de skal være ved skolestart?

Denne saken viser tydelig en av svakhetene med anbudsprosesser: man tror man får det beste tilbudet etter et anbud, men prosjekter kan veldig lett bli forsinket eller langt dyrere enn forventet. Da står kommunen med skjegget i postkassa uten reelle alternativer, og må vente og/eller betale de økte utgiftene.

Rødt mener derfor at kommunene må ha økt egenkompetanse på bygging og drift slik at flere oppdrag kan utføres i egenregi, eller i samarbeid med andre kommuner. I tillegg ønsker vi en gjennomgang av anbudsreglementet for å hindre situasjoner som den vi nå er vitne til. Situasjonen for disse barna er ikke bare uheldig, men svært kritisk og totalt uakseptabel – spesielt med tanke på at dette kunne ha vært unngått. Er dette slik høyrekommunen «Tenk stort – tenk Sandefjord» tar skole og utdanning på alvor?

ANDRE MENINGER:

Svartmaling fra APs ordførerkandidat

Om å lytte til velgerne

Hvorfor Partiet De Kristne?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags