Det gjør inntrykk å lese om ansatte som opplever en fryktkultur

Frykter konsekvenser: Ansatte i helsesektoren forteller til Sandefjords Blad at de ikke våger å ta opp kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Frykter konsekvenser: Ansatte i helsesektoren forteller til Sandefjords Blad at de ikke våger å ta opp kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Foto:

Av

Det snakkes stadig om de «varme hendene» i helsesektoren. Vi trenger flere av dem. Vi trenger at de tar vare på våre eldre, våre syke barn – og kanskje også oss selv når det kniper.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Men vi må ikke glemme at det dreier seg om mennesker: sykepleiere, leger, hjelpepleiere og en hel rekke andre omsorgsarbeidere. De har rett på både å bli sett og hørt. De har viktige synspunkter om egne behov og de har faglige innspill på hvordan jobben deres kanskje bør utføres bedre.

LES SAKEN HER: Ansatte i helsevesenet fortviler: – Vi blir fryst ut, omplassert eller mister vakter hvis vi sier ifra

Det er ikke bare viktig fordi ytringsfriheten selvsagt også gjelder de som jobber i helsesektoren, men like mye fordi vi som lokalsamfunn er tjent med å høre hva som blir sagt. Det er vi, innbyggerne, som betaler lønnen deres for at de skal gjøre en viktig jobb på fellesskapet. Vi vil at de som jobber for oss har det bra på jobb, slik at de kan gjøre den best mulige arbeidsinnsatsen for oss alle.

Dette er yrkesgrupper vi alle er avhengige av.

LES OGSÅ: Kommer med flengende kritikk av kommunen: – Det brukes hersketeknikker og fryktkultur

Det gjør derfor inntrykk å lese at det er en del ansatte i helsesektoren som ikke trives på arbeidsplassen og at de opplever en fryktkultur. Mange har en for liten stilling til å kunne leve av lønnen, og må derfor alltid være på utkikk etter flere vakter for å få husholdningsbudsjettet til å gå opp. De våger derfor ikke å si fra om uverdige forhold for dem selv og brukerne, av frykt for enten å få færre vakter eller en verre turnus. I bakhodet svirrer også angsten for å havne i pressede situasjoner der det kan oppstå alvorlige arbeidsulykker som rammer brukerne.

LES OGSÅ: Kommunen mener de tar ansvar og oppfordrer de ansatte til å si ifra: – Godt arbeidsmiljø er et felles ansvar

De har sagt fra til sine ledere og mener de etterpå er blitt utsatt for sanksjoner, som færre vakter, verre turnus eller andre negative konsekvenser.

De har sagt ifra til egne fagforeninger, men mener de ikke er blitt hørt.

Deretter sa en del ansatte fra til en nyvalgt politiker, Thore Sebastian Nielsen (SV), som tok saken opp i Sandefjords Blad. Da ble reaksjonen at rådmann Bjørn Gudbjørgsrud mente at kritikken var for generell og derfor vanskelig å gjøre noe med. Kommunalsjef Line Tanum Aulie i helse og omsorg kjente seg ikke igjen i kritikken. Fagforeningen tilbakeviste kritikken. Byens ordfører, Bjørn Ole Gleditsch (H), ga tydelig uttrykk for at saken egentlig aldri burde ha vært skrevet.

Etter at saken ble publisert, har det meldt seg svært mange omsorgsarbeidere til Sandefjords Blad med reaksjoner. De ønsker å ytre seg og bekrefte beskrivelsen av svært krevende arbeidsforhold. De er glade for at saken nå er blitt tatt opp offentlig. Likevel ønsker de ikke å stå fram med navn, av frykt for negative konsekvenser.

Så er det samtidig viktig å huske at helsesektoren i kommunen er svært stor og har svært mange ansatte. Det vil alltid være noen som ikke er fornøyde. På samme måte vil man også kunne tenke seg at det er avdelinger i helse- og omsorgsektoren der arbeidsmiljøet ikke fungerer, selv om den gjør det på mange andre avdelinger.

Men det vi vet er at når Nielsen tok denne saken opp først, så ble han møtt med avvisninger fra kommunens ledelse. Vi vet også at de helseansatte som har tatt kontakt med Sandefjords Blad, ikke har ønsket å stå fram av frykt for negative konsekvenser.

Da hjelper det lite at ledelsen hevder at det er trygt å melde fra om kritikkverdige forhold i hele helse- og omsorgseksjonen. Det som er utfordringen, er at mange ansatte faktisk ikke føler det slik.

For verken ledelsen eller byens ordfører kan vedta at ansatte skal føle seg trygge på jobb.

Det er en tillit som må skapes.

Mitt forslag er derfor at både politisk og administrativ ledelse øver på å lytte til sin egne ansatte, også til de som fremmer kritiske innspill om arbeidsmiljøet gjennom sine folkevalgte.

ANDRE MENINGER:

«Propaganda er bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre.» Var det dette Theimann drev med i kommunestyresalen?!

Hva tar avisa oss for? Lobotomerte og evneveike tullinger som blir forledet av legen vår, slik at han kan løpe leende til banken hver måned?

Da jeg akkurat var kommet i gang med mitt innlegg, ble jeg kontant avbrutt av ordføreren med begrunnelse at «dette er ikke et sted å drive propaganda»


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags