Dette skal dere ikke spørre om lov til

Forrige fredag streiket vel 1,5 millioner barn og unge verden over - for miljøet. Fredag var det Sandefjords tur.

Forrige fredag streiket vel 1,5 millioner barn og unge verden over - for miljøet. Fredag var det Sandefjords tur. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Skal elever som streiket for miljøet i fredag få strek i boka for fravær?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er egentlig et av de mindre viktige spørsmålene enhver som er opptatt av menneskehetens framtid bør stille seg.

At barns miljøengasjement skal reduseres til en debatt om fraværsregler i skolen er egentlig bare trist.

Svaret bør uansett være at de ikke skal straffes for engasjement for vårt alles beste. Jeg skulle likevel ønske meg at barn og ungdom sluttet å spørre om lov først – og stolte mer på at dette engasjementet er riktig.

Var det for eksempel noen som spurte ungdommen om lov til å slippe ut så mye klimagasser, at det vil påvirke deres framtid?

Var det noen som spurte dem om lov til å forurense lufta så mye at luftforurensning nå tar flere liv i året enn diabetes, tuberkulose, Aids og trafikkulykker til sammen? Var det noen som spurte ungdommen om lov til å utrydde dyreart etter dyreart slik at jorda de arver er en fattigere jord, enn den vi selv overtok?

Eller hva med regnskogene som hugges ned, eller havene som forurenses av plast, eller hva med ... Lista bare fortsetter og fortsetter. Debatten går nå om verdens ledere klarer å ta så mye hensyn til miljøet at klimaendringene ikke blir så store som fryktet. Allerede har miljøødeleggelser påført millioner av mennesker store lidelser. Og verre skal det bli.

LES SAKEN HER: Hundrevis av unge streiket for miljøet

Det er ingen tvil om at det er i dette århundret vi endelig vil skjønne hva miljøvern egentlig handler om, og det er noe langt mer nærliggende og grunnleggende for oss mennesker enn å beskytte dyre – og planteriket. Det handler til syvende og sist om hvorvidt vi klarer å bevare vår egen biotop – slik at vi selv kan overleve.

LES OGSÅ: En skremmende visjon er blitt virkelighet

Derfor gledet jeg meg stort over de hundrevis av barn og ungdom som gikk i demonstrasjonstog i Sandefjord fredag. Slik miljødemonstranter samles i by etter by – verden over. Et anslag går ut på at 1,5 millioner tok del i streiken forrige fredag – i over 100 land.

La oss håpe at flere og flere kaster seg på, helt til bevegelsen er så stor at budskapet ikke lenger kan overses av noen: Vi må ta vare på vår egen framtid – koste hva det koste vil.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken