I 2016 kunne for eksempel Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad glede innbyggerne i sin hjemkommune, Evje, med nye statlige arbeidsplasser.

LES OM DET HER (EKSTERN LINK)!

Han slo fast at det er behov for egne kvinneplasser i fengsel – og kunne bringe det som i hans egen valgkrets er en god nyhet: Evje skulle få en egen avdeling med 10 plasser for kvinner.

Dette skulle gi 15 nye arbeidsplasser! Neste år er det vi i Sandefjord som må betale prisen for denne gleden. Det må også de innsatte i fengselet gjøre. For nå som avdelingen er klar, legges fengselet i Sandefjord ned – og de innsatte flyttes – og det til store protester.

LES OGSÅ: Derfor er fengselet viktig – for alle

For både innsatte og ansatte betviler faktagrunnlaget som er brukt i statsbudsjettet til å gjennomføre flyttingen. Innsatte har nærmest stått i kø for å stå fram med sterke historier om hvordan kvinnefengselet i Sandefjord har bidratt positivt i deres liv. Her blir de sett – her har de fått muligheter. Men når det kom til stykket, ble de ikke hørt.

LES SAKEN HER: Nå er det vedtatt at kvinnefengselet legges ned: – Vi risikerer at de som kommer inn som kriminelle, også går ut igjen som kriminelle

Så derfor sitter vi igjen med dette: Sandefjord, som fra før av har færrest statlige arbeidsplasser i Vestfold, skal få enda færre. Det er provoserende fordi vi vil alle kjenne konsekvensene på kroppen.

Det er helt rett at det satset knallhardt på at Sandefjord skal være en gründerby. Men det alene er ikke nok. For selv private bedrifter er avhengig at det finnes mennesker som kan bruke penger på produktene og tjenestene de selger. Spesielt i nedgangstider er det viktig at offentlige arbeidsplasser kan opprettholde etterspørselen, og være med på å holde liv i private arbeidsplasser.

Det er også rettferdig at vi ser ringvirkninger av våre egne skattepenger der vi selv bor.

Det ville dessuten være smartere utnyttelse av skattepenger at det legges flere statlige arbeidsplasser til et sted der gründerånden fra før er stor – det vil sørge for at ringvirkningene blir større.

La oss i det minste håpe at Sandefjord nå lykkes med å lokke Vestfold tingrett til Sandefjord, men her må vi kjempe mot nabobyene som jobber intenst for sine egne alternativer.

ANDRE MENINGER: