Skal vi være en by med hjerte?

Taxisjåfør Ali Berisha og Thomas Bjanger er oppgitte over boten på 900 kroner for episoden utenfor Gullsaksen frisør.

Taxisjåfør Ali Berisha og Thomas Bjanger er oppgitte over boten på 900 kroner for episoden utenfor Gullsaksen frisør. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvordan skal vi ha det i Sandefjord? Skal vi være en by med kun hjerner, regelbøker og kalkulatorer? Eller skal vi være en by der det også er rom for å bruke hjertet?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg stiller spørsmålet etter en liten tildragelse i Storgata onsdag i forrige uke. Taxisjåfør Ali Berisha brøt både den ene og den andre trafikkregelen da kan rullet drosjen sin opp på fortauet og stanset bilen der det med alt tydelighet er skiltet «stopp forbudt». Det er lov å henge seg opp i at han dermed gjorde seg skyldig en forseelse som fortjener 900 kroner i bot. En bot han nå har fått – og som han øyensynlig også må betale.

LES SAKEN HER: Ali hjalp eldre ektepar ut av drosja i Storgata. Det kostet ham 900 kroner

Men det burde også være rom for å ta to skritt tilbake og se det hele fra avstand – slik Thomas Bjanger gjorde fra frisørstolen tvers over gata – hos Gullsaksen frisør. Berisha hadde nemlig parkert slik for å hjelpe et eldre ektepar ut av bilen. Bjanger er oppbrakt over det han ble vitne til: En drosjesjåfør som blir bøtelagt for å yte service og hjelpe eldre. Saken har flere prinsipielle sider. Én er at mye viktig eldreomsorg er overlatt til taxinæringen. De kjører eldre til og fra legekontor, apotek og venner og slektninger. De er dermed med på å vedlikeholde et system der eldre kan bli boende hjemme lengst mulig. Blir taxisjåfører tvunget til å opptre hensynsløst overfor eldre passasjerer, går regningen til oss alle.

En annen prinsipiell side er den rent menneskelige. Skal vi virkelig straffe noen for å hjelpe andre? Og hva slags by vil vi at Sandefjord skal være? Er det slik at parkeringsvakter er pålagt å reagere på hvert eneste regelbrudd de ser – uansett omstendighet? Har de ikke lov å prioritere?

Så skal vi ha forståelse for at trafikkvakter havner i mange krevende diskusjoner i løpet av en arbeidsdag. Skjønn er selvsagt noe de må være forsiktige med å utvise. Men i dette tilfellet mener jeg likevel at det ville være det eneste riktige. Arbeidsdagen for parkeringsvakter blir ikke enklere om de fortsetter å bøtelegge taxisjåfører som vil hjelpe eldre.

Ellers må vi som kommune endre stillingsinstruksen: Taxisjåfører må ha lov til å hjelpe eldre og fotsvake passasjerer så godt de kan. Og ferdig med det.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken