Mange innsatte på grunn av seksuallovbrudd: Men hva kommer så?

Hva slags tilbud om behandling får de innsatte?

Hva slags tilbud om behandling får de innsatte? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

NRK melder 08.04 at nesten hver femte innsatt i norske fengseler er dømt for seksuallovbrudd.

DEL

LeserbrevDette er ikke fordi flere dømmes nødvendigvis, men at straffenivået er øket. Dette har nok en sammenheng med offentlighetens rettferdighetsfølelse, tenker vi, for overgrep og seksuallovbrudd er noe det er bred enighet om at fortjener straff og det har lenge vært uttalelser i offentligheten om at straffene har vært for lave. Så dette er altså øket. Samtidig etterspør vi: Hva kommer så?

Norsk forening for klinisk sexologi forteller på sine sider at IKST samtidig som denne boomen foregår blir tvunget til å avslutte sine tilbud om behandling av personer som har begått overgrep. Allerede fra neste år av avsluttes behandlingen. IKST er et av landets behandlingssteder med lengst erfaring med denne typen problematikk, og den kompetansen forsvinner nå. Her i Vestfold har det ikke blitt startet tilsvarende institutt, og behandlere tar ofte kontakt med IKST for veiledning. Hva er planen framover?

Vi er av den oppfatning at det må være til samfunnets beste at det er behandling å få, både som forebyggende for de som er redde for at de kan begå overgrep, og som behandling for personer som har begått overgrep og seksuallovbrudd.

Det økte fokuset på overgrepsproblematikk og seksuallovbrudd har forhåpentligvis gitt flere en innsikt i at det både er et stort omfang og en sammensatt problematikk. Det holder ikke med å kalle alle som har begått overgrep for monstere for å samle lettjente popularitetspoeng, som enkelte lik-og-del-opportunister ikke fornekter seg. Var det noe Finding Neverland klarte å vise på svært godt vis, så var det hvor sammensatte følelsene var ovenfor den den som begikk overgrepene, fra den utsattes side. Vi kan såklart ikke ta stilling til om alt som ble fortalt var sant, men ut i fra hva vi kan om emnet var det lite som var direkte utroverdig i dokumentaren. Hvis poenget ikke kom klart nok fram kan vi anbefale å se Oprah sitt oppfølgingsintervju med deltagerne i dokumentaren. (Se Youtube, søk “Oprah neverland”).

Hvis ønsket er å unngå fremtidige overgrep må det også være et fokus på behandling i tillegg til straff. Samfunnsøkonomisk kan vi ikke se annet enn at det ville lønne seg. Én ting er tapt arbeidsevne, nedsatt immunforsvar og generelle helseplager en som er utsatt for overgrep ofte opplever, men du kan ikke sette en prislapp på å få slippe å gå gjennom livet uten å oppleve overgrep. Da må det være klart at fellesskapet er villig til å investere i dette.

ANDRE MENINGER:

Eldrebølgen er her nå!

Er du forberedt i din egen stue - nå?

Komfortabel miljøstreik
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags