Vi gjør noe som er lurere enn å snu ryggen til

MANGFOLD: For 10 år siden dokumenterte en utstilling i Badeparket at det bor folk fra over 100 nasjoner i Sandefjord. Nå skal mangfoldet feires igjen.

MANGFOLD: For 10 år siden dokumenterte en utstilling i Badeparket at det bor folk fra over 100 nasjoner i Sandefjord. Nå skal mangfoldet feires igjen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag kan vi gjøre noe som er enda lurere enn å snu ryggen til de som ønsker å spre et budskap om intoleranse og hat. I ekte sandefjordsstil kan vi ta oss en skikkelig fest.

DEL

MeningerSIAN – Stopp islamiseringen av Norge – har lørdag fått tillatelse til å spre sitt budskap på Torvet i Sandefjord. At mange reagerer på det, er ikke overraskende. Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) har drøftet et forslag om å nekte de som vil spre hatefulle ytringer på Torvet, med politirådet. Men det er ytringsfrihet – og det er krevende å nekte noen adgang. I stedet må det forutsettes at de som kommer forholder seg til loven. Det er relevant i sammenheng med SIAN

Organisasjonen står for et sterkt diskriminerende budskap som ikke bare mange ønsker å ta avstand fra. Budskapet er også i grenseland for hva loven tillater. Lederen av SIAN står i disse dager tiltalt for å ha spredt flygeblad og brosjyrer med hatefulle ytringer utenfor Stovner politistasjon juli 2018.

LES OM DEN SAKEN HER (ekstern link)!

Rettssaken var berammet tidligere denne måneden, men er midlertidig utsatt. Leder Lars Thorsen i SIAN har overfor Østlandets Blad signalisert at de inntil videre derfor vil bruke brosjyrer de ikke står tiltalt for.

Men lovlig eller ei, budskapet provoserer mange. Og kanskje spesielt her i Sandefjord hvor vi er så stolte av vår forbindelse med hele verden. For det er vel knapt det verdenshjørne der en sandefjording ikke har satt sin fot.

Det er vel knapt det land som på en eller annen måte står i forbindelse med Sandefjord, enten ved at noen herfra har forretninger der, eller ved at det rett og slett står en Jotun-bedrift der.

Men kanskje aller viktigst: De fleste land og alle verdensreligioner er representert her i Sandefjord. 16 prosent har minoritetsbakgrunn. Atle Møller dokumenterte for 10 år siden i sitt prosjekt «100 nasjoner i en liten by» at det bor folk fra mer enn 100 nasjoner i Sandefjord, og at det slettes ikke dreier seg om «fremmede». Det er mennesker vi kjenner: Naboer, kolleger, venner og i mange tilfeller også vår egen familie. En diskriminerende og hatefull ytring som rammer én av oss – rammer oss alle.

Men hva gjør vi for å vise vår støtte? Skal vi møte opp på Torvet for å snu ryggen til? Er SIAN egentlig verdt det? Skal vi ødelegge en knallfin lørdag fordi menneskene bak SIAN ikke har noe bedre å gjøre? Andre steder har motdemonstrasjoner dessuten ført til håndgemeng og tilspissede situasjoner. Vi som har toleranse og en faktabasert debatt på agendaen, er ikke tjent med den formen for støy.

LES OGSÅ: Hatefulle ytringer skal opp i politirådet

Det er i den ånd svært prisverdig at det i Sandefjord i stedet arrangeres en mangfoldsfest på Kurbadet. Arrangementet har tverrpolitisk støtte og går av stabelen samtidig som SIAN står på Torvet – det vil si fra klokka 12. I ekte sandefjordsstil møtes utfordringer med en knallfin fest.

LES OM DET HER: Festival, mangfoldsfest og flere arrangementer for barn

Charlotte Jahren Øverbye (SV) forteller at de har fått åtte artister til å spille. Bland andre Ida Stein, Ebenezer Akoi og Elling Hem. Det har ikke mangler på frivillige som vil traktere gjester med mat fra ulike verdensdeler. Også Cafe Vintage skal lage mat. Alle politiske partier vil stille med minst én representant. For dem som er glad i å kose seg, er det dumt å ikke komme.

Slik kan dessuten hele Sandefjord gjøre noe langt mer konstruktivt enn å snu ryggen til SIAN. De kan rett og slett vise at de har bedre ting å gjøre: Nemlig å feire mangfoldet.

ANDRE MENINGER:

Rasismen er på framtokt igjen!

Vit én ting: Her er du velkommen!

Hvor dumme skal vi bli? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags