Hva er telemarksmodellen og hvorfor er den så viktig?

Maren Njøs Kurdøl fra Rødt ønsker et seriøst arbeidsliv i Vestfold-Telemark

Maren Njøs Kurdøl fra Rødt ønsker et seriøst arbeidsliv i Vestfold-Telemark Foto:

Av

Om du ikke kjenner til telemarksmodellen så har du kanskje hørt om utfordringer med sosial dumping og useriøse forhold i stadig flere bransjer.

DEL

LeserbrevVi ser eksempler på at lønninger dumpes under minstelønn, at det ikke brukes fagarbeidere, at regler om arbeidstid og sykepenger brytes. Det har mange negative konsekvenser for vanlige arbeidsfolk, og for samfunnet som helhet. Et useriøst arbeidsliv er et utrygt arbeidsliv for den enkelte og det hindrer rekruttering til en rekke yrker som vi virkelig har behov for i fremtiden. Rødt ønsker å jobbe for motsatt utvikling: et seriøst og ryddig arbeidsliv med gode vilkår for de som jobber der! Derfor trenger vi mer av telemarksmodellen!

Telemarksmodellen er en modell for å stille krav til prosjekter som utføres for kommunen eller fylkeskommunen. Kravene dekker en rekke områder som skal sikre seriøsitet i prosjektet. Det stilles blant annet krav om at de som jobber på prosjektet som hovedregel skal være fast ansatte (innleie kan godkjennes under strenge vilkår), at majoriteten av de som jobber på prosjektet er fagarbeidere og at det også brukes lærlinger.

Videre krever telemarksmodellen at det betales tarifflønn og at hovedspråk på byggeplassen er norsk. Disse er blant flere krav som gjør at useriøse firmaer forsvinner fra anbudsprosessene og at de seriøse firmaene kanskje skjerper sine rutiner enda mer.

Rødt vil jobbe for at telemarksmodellen innføres i nye Vestfold-Telemark og de kommunene vi stiller liste. Kommuner og fylker er en stor kjøper av varer og tjenester og det er viktig å bruke den innkjøpsmakten bevisst. Derfor vil vi også jobbe for å videreutvikle modellen og finne gode modeller for andre bransjer. Rødt mener fylket og kommuner bør utarbeide krav
for innkjøp av transporttjenester for å bidra til å støtte de lovlydige aktørene i en bransje som preges av mer og mer cowboyvirksomhet. Det går også an å stille krav om en hovedandel hele stillingsbrøker de gangene man må kjøpe tjenester i bransjer som har mye ufrivillig deltid. Arbeidet med å forbedre og videreutvikle modellen må skje i tett samarbeid med fagbevegelsen. Vi i Rødt gleder oss til å ta fatt på denne jobben i fylke og kommuner etter valget!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags