Norge mitt Norge

Av

Skal vi, slutte å feire 17. Mai?

DEL

LeserbrevSlutte å heie på våre gutter pg jenter som konkurerer med det norske flagget på brystet? Ikke føle stolthet når Magnus Carlsen vinner i sjakk?
Skal vi be Sverige eller Danmark om å få bli med i union med dem igjen? Legge ned alle grenser og la russerne få Svalbard?
Overlate våre nasjonale ressurser som, olje, tømmer, fisk, mineraler, elektrisitet o.s.v. til andre?
Skal vi slutte å, bruke det Norske flagget, kalle landet - vårt - Norge? Aldri synge "Ja vi elsker mer"? .. "vi ere en nasjon vi med - vi små en alen lange" ...


Skal vi kaste bunadene og legge ned husfliden? Slutte å ha valg, og i allefall ingen flere stortingsvalg, si opp kongen og legge ned kongehuset? Rive nasjonalmuseet og brenne alle flotte nasjonalromantiske malerier? Slutte å snakke og skrive norsk? Hvis du sier nei og vil beholde noe eller alt av dette, da er du nok som meg.

En som setter pris på fred, frihet, tilhørighet og identitet. Jeg er, om jeg vil eller ikke, norsk. Jeg setter pris på det og føler stolthet ved det. Men, det betyr ikke at jeg ser ned på andre - tvert i mot, jeg skulle ønske at alle hadde en fredelig nasjon å bo i, en nasjon hvor de ikke blir forfulgt på grunnlag av sin hudfarge, sin religiøse eller politiske overbevisning, en nasjon hvor alle er likestilt, får til sitt daglige liv og føler seg trygge.

Alle trenger og fortjener en tilhørighet, alle tilhører en nasjon. OL er basert på en fredelig kappestrid mellom nasjoner. FN er de forenede nasjoner. Man kan tilhøre flere nasjoner, men ikke så mange stater. Mange samer er både norske og samiske, finske og svenske, men statsborgerskap kan man ikke ha så mange av (det ville det fort bli rot av, man kan kanskje ha to, et fra far og et fra mor) Men, vi er alle allikevel verdensborgere, for vi har bare en verden med tusenvis forskjellige nasjoner og hundrevis av stater.

Og du kaller meg nasjonalistisk?! Det innrømmer jeg - og jeg er glad for det! Hvis ikke du unner alle mennesker å ha de samme rettigheter, frihet, stolthet og fellesskap, hva er du da?. Er ikke dette verdier som er verdt å beskytte, og om nødvendig kjempe for? På 60-tallet ble mange tidligere kolonier frie fra sine imperalistiske undertrykkere. Under siste verdenskrig kjempet vi mot en fremmed invasjon av våre land - skulle vi ikke gjort det? Skulle vi latt nazisme, facisme og kommunisme dele verden mellom seg - hadde det vært bedre?

Jeg heier på at alle mennesker må få lov å føle fellesskap og stolthet for sin nasjon. Hva med urfolkenes nasjoner, som f.eks. "svartfot-indianerne"/ Niitsitapi («Det opprinnelige folket») er ikke deres mål like "edelt" som mitt? Mitt håp er at at alle folk og nasjoner skal respektere hverandre, støtte og hjelpe hverandre. Det var vel derfor Nasjonenes Forbund ble opprettet 1920, som følge av Versaillestraktaten, og i 1945, at FN opprinnelig ble opprettet - eller?

Så - Norge er bare for "blendahvite" nordmenn med norske aner tilbake til "Harald Jordfresers" dager - spør du kanskje? Hva i all verden får deg i så fall til å tenke det? Norge er et land hvor vi "alle" elsker fred, frihet og likeverdighet. Og vi er sammensatt av folk og gener fra omtrent hele verden, innvandring har pågått til alle tider. Vi skal og må hjelpe folk i nød, det gjør vi, det har vi alltid gjort og det skal vi fortsette å gjøre. Men, visker vi ut de norske verdier - da kan det hende ting blir anderledes (?) - det er vel ingenting mindreverdig ved å være norsk - eller?

De fleste norske politiske partier, kanskje med unntak av de ytterst på fløyene, støtter opp om nasjonalstaten Norge, Vi i Demokratene tør å si det, og vil DU at Norge skal fortsette å være Norsk, med de felles verdier vi har og bør være takknemmlige for - da bør DU vurdere å gi din stemme til Demokratene - Godt valg - nå og i 2021.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags