Velgere på vandring

Derfor har jeg valgt å forlate det partiet jeg har hatt et langvarig medlemskap i, og jeg stiller i september opp ved valgurnen som uavhengig velger, skriver Audun Tjomsland.

Derfor har jeg valgt å forlate det partiet jeg har hatt et langvarig medlemskap i, og jeg stiller i september opp ved valgurnen som uavhengig velger, skriver Audun Tjomsland.

Av

I søndagens Aftenposten 23/6 hadde Kristin Clemet i Tankesmien Civita en tankevekkende kommentar om velgere på vandring i det norske politiske landskap.

DEL

MeningerDet er fristende å bruke hennes nasjonale utgangspunkt på lokale forhold her i dagens Sandefjord.

Clemet erfarer at flere velgere slutter opp om ensakspartier og fløypartier, mens noen av de mer etablerte partiene taper terreng. Naturlig nok bruker hun bompengeprotestantenes suksess som et eksempel. Ifølge NTB tar protestaksjonen «Folkeaksjonen nei til bompenger» (FNB) nå så mange velgere både fra Høyre og Arbeiderpartiet at bevegelsen har samlet nok underskrifter til å bli et nasjonalt parti, og at FNB nå vil utfordre først og fremst FrP i landets største byer. Ifølge VG er FNB blitt Bergens største parti med mer enn 20 prosents oppslutning.

Den 9. september er det kommunevalg i Norge. Her i Sandefjord ser det kanskje ikke ut til at «Folkeaksjonen nei til bompenger» vil true de etablerte partiene. Men det kan være andre saker, særlig de mest lokale, som berører oss vel så sterkt.

De etablerte partiene har sine overordnede, ideologiske kjepphester. Kanskje er det ikke de gamle ideologiske skillelinjer som preger våre politiske valg mest.

Det er vel så viktig å oppleve at politikerne tar oss velgere på alvor, at de er villige til å møte oss og lytte til oss, og at vi får en forståelse av at deres argumenter er gjennomtenkt. Og de må gjerne ta til motmæle. Men de må også være villige til å endre holdning hvis situasjonen skulle tilsi det. Debatt og dialog gir den politiske prosess styrke og gjennomslagskraft. Politisk sedvane er ikke lenger nok.

Derfor har jeg valgt å forlate det partiet jeg har hatt et langvarig medlemskap i, og jeg stiller i september opp ved valgurnen som uavhengig velger. Som partiløs, men samtidig engasjert, unngår jeg også inntrykket av at jeg forsøker å ri to hester samtidig.

Jeg vil simpelt hen være med på å bygge demokratiet nedenfra.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags