Å velge riktig!

Av
DEL

LeserbrevPå nyttårsaften hadde jeg en hyggelig prat med en ung mann som valgte feil men som kom seg på riktig vei etter hvert - han ble håndverker. Han fortalte om hvor gøy det var på jobben som lærling, hvor deilig den følelsen av å få til noe er, og hvor viktig det er å kjenne at du kan noe. Vi kan si at vi lærer noe av alt det vi gjør, jo det kan vi jo si. Men ungdommer er skjøre skapelser til tross for at de virker tøffe. Det er vanskelig å feile og det er veldig sårt å føle at du ikke mestrer det du har valgt. Er det nødvendig at så mange skal velge feil?

Snart skal søknadene til Videregående skole sendes inn. Det å velge en retning allerede nå, det kan være vanskelig for mange. Vi som er voksne husker selv hvor lite vi visste om hva vi skulle "bli" den gangen vi var 16 år. Vi vet også at vi kanskje ikke jobber med det vi utdannet oss til, vi vet at veien blir til mens vi går, og at vi svinger av fra den veien og at vi har grepet noen muligheter underveis.

Foreldre i dag har store forhåpninger og forventninger til sine ungdommer. Ungdommene selv vil "bli noe" og oppfylle disse forventningene. Kanskje det er klokt av oss voksne å gå i oss selv en smule, tenke over hvilken vei som passer best og deretter veilede ungdommene våre på en fornuftig måte?

Mitt eget yrkesvalg var ikke akkurat forventet av mine foreldre eller andre rundt meg. Jeg var skoleflink, og det var selvsagt at jeg skulle studere videre og ende opp i et akademisk yrke. Heldigvis valgte jeg annerledes etter hvert! Jeg er malermester og jeg er unik, pleier jeg å si. Så klart er jeg ikke unik - jeg er som alle andre. Men jeg har en kompetanse som har stor verdi og som vil bli etterspurt i fremtiden. Dette gjelder for mitt fag, og for mange andre håndverksfag.

Å være håndverker, det er noe spesielt. Alle håndverkere jeg kjenner er stolte av sitt fag og av det de gjør, fra lærling til mester, alle som en. Vi engasjerer oss i prosjekter og oppdrag, vi diskuterer og løser utfordringer. Det er en livstil.

I dag snakkes det om hvorfor de unge skal velge yrkesfag. Det er flott og riktig at dette er høyt oppe på agendaen. Vi trenger folk både i håndverksbransjen og innenfor andre typer yrkesfag.

Men her skal du få de viktigste argumentene: Det er gøy å være håndverker! Det er så mye spennende å lære! Det er så mange hyggelige mennesker å møte! Ingen dag er den andre lik!

Og du - yrkesfag trenger deg - hvis du har lyst!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags