Jeg var inne til oppfølging hos fastlegen. Ingenting var galt med meg, men jeg har kuttet drastisk i medisinbruken de siste månedene. Kreften hadde begynt i hjernen. Flere av systemene som styrte kroppens funksjoner, ble slått ut. Nå som jeg var helbredet fra kreft, var det på tide å kutte medisinene. Tenkte jeg. 

Hele seks medisiner er redusert eller fjernet. Fastlegen hadde godkjent én av dem på forrige besøk. Resten kuttet jeg sammen med hudlegen, tisselegen og kreftlegen. Fastlegen skjønte nok at jeg hadde gått en omvei rundt henne, men godtok mitt forslag om ny kontroll om tre måneder. I stedet for fortsatt medisinbruk. Blodprøvene hadde vært fine, og nå tok hun også blodtrykket. 130 over 82 var absolutt innafor for en halvgammel mann i min alder.

– Men, trener du, ville fastlegen vite.

– Ja, sa jeg og forklarte at jeg gikk så svetten tok meg hver dag, trente styrke og fikk oppfølging hos fysioterapeut hver uke.

– Jogging klarer jeg ikke ennå fordi hodet er skadet.

Du må begynne å trene på studio, innvendte fastlegen.

Hun hadde tilbudet klart før jeg fikk sagt mer. Sammen med kollegene hadde hun åpnet en ny «treningsklinikk». Jeg fikk brosjyra i hånda. Tilbudet gjaldt «forskningsbasert trening på henvisning fra legen.» Det var ikke et tilbud jeg fikk fordi hun selv var medeier. Hun var bare forpliktet til å opplyse om sin eierandel. Tilbudet var likevel det beste, mente fastlegen.

– Fysioterapeuten har eget treningsstudio, innvendte jeg forsiktig, men ble avbrutt.

Skal du kutte så mye i medisinene, må du begynne å trene, sa fastlegen.

Jeg tok fram treningsappen på mobilen og bladde gjennom noen dager. Fastlegen skulle jammen få se selv.

Nei, jeg tror ikke at du ljuger, sa hun da jeg utfordret henne på nettopp dette, – men det er viktig at du trener riktig.

Jeg hadde ikke lyst til å bytte bort fysioterapeut og egentrening, men jeg ville heller ikke krangle med fastlegen. Makan, tenkte jeg stille, men spurte høyt om vi skulle sette opp en kontrolltime på nyåret.

Se på tilbudet, da, insisterte fastlegen.

Så la hun til:

Hvis du ikke synes det er noe for deg, kan du jo bare kaste det.

På utsida leste jeg brosjyra. 599 kroner hver måned. Dyrest i hele Sandefjord. Dessuten binding fra dag én. 

Kaste brosjyra? Dét var det siste jeg ville nå. Når en meningssterk og oppegående pasient som jeg har problemer med å stagge fastlegen, lurer jeg på hvor mange det er som ikke klarer det. La oss si de ni Legene Nord og Syd på Sandefjord Helsepark har 15.000 pasienter på listene. Det er mange kunder!

Mersalg på legekontoret. Er det egentlig en god ting?