Hva foretrekker du: Friskt hav med fisk eller sykt hav med plast?

Søppel: 7. mai vil mer enn 12.000 mennesker samle over 200 tonn søppel fra norske strender. Arkivfoto: Harald Strømnes

Søppel: 7. mai vil mer enn 12.000 mennesker samle over 200 tonn søppel fra norske strender. Arkivfoto: Harald Strømnes

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vil vi ha et friskt hav fullt av fisk, eller synes vi det er ok med et sykt hav fullt av plast?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bare i Norge havner 36.000 tonn søppel i havet hvert eneste år. Det meste av dette er plast, og volumet er økende. Bruk og kast av engangsplast og plastemballasje gjør stor skade i naturen og forårsaker store økonomiske tap. I en fersk rapport fra World Economic Forum hevdes det at vi i 2050 vil ha mer plast enn fisk i verdenshavene.

Minst åtte millioner tonn plast ender hvert år i havene verden over. Det meste av dette er engangsemballasje. Det betyr at plastmaterialer til en årlig verdi av ca. 1.000 milliarder kroner kastes bort. Hvis denne utviklingen får fortsette, vil det i 2050 være mer plastavfall enn fisk i verdenshavene, målt etter vekt.

Forskerne er bekymret: I en artikkel for Norsk polarinstitutt skriver forsker Geir Wing Gabrielsen: «De økologiske konsekvensene av søppel i havene er alvorlige. Dyr som ferdes langs strendene, går seg fast og dør i tau- og garnrester. De kan også dø fordi de har spist plastbiter som flyter i sjøen.»

All denne plasten brytes ned til mikropartikler og kommer inn i næringskjeden. Mikroplast kan overføres fra plankton videre opp i næringskjeden og ende opp i dyr og mennesker som spiser sjømat. All mikroplast inneholder organiske miljøgifter. Noen av disse miljøgiftene kan potensielt forårsake stor skade. Blant annet kan hormonhermere føre til reproduksjonsforstyrrelser hos en rekke fiskearter, dyr og fugler.

Vi snakker om ftalater, polyklorerte bifenyler (PCB) og bisfenol A (i epoksyplast). Disse stoffene kan også være forklaringen på hvorfor jenter kommer stadig tidligere i puberteten og at menns sædkvalitet er synkende. Vi marineres i denne kjemiske cocktailen hver eneste dag. Hormonhermere finnes i klær, matemballasje, kjøkkenredskaper, leker og i drikkevannet vårt.

Problemet med plastsøppel i verdenshavene vokser raskere enn noen noensinne vil klare å rydde. Mens vi venter på at kloke hoder og handlekraftige politikere skal våkne, er det lett å miste motet eller bare fornekte problemene. Som miljøkunstnere vet vi at det ikke hjelper å stikke hodet i sanden. Det er like mye plast der. Vi opplever at det nytter å engasjere og informere.

Vi opplever at barn og unge vil være med å gjøre en innsats. Det er vår oppgave som voksne å sørge for at kommende generasjoner gis de kunnskapene og verktøyene de trenger for å løse de miljøproblemene tidligere generasjoner har skapt. Strandrydding er et viktig bidrag i så måte. Når barn deltar på strandrydding, opplever de å se problemene på nært hold. De får taktile erfaringer med materialene, og de opplever at det nytter å gjøre noe. Når strandsøpla er fjernet og stranda ligger der ren og innbydende, opplever barna mestring. Strandrydding er «learning by doing».

Lørdag 7. mai arrangerer Hold Norge Rent den nasjonale «Strandryddedagen». Da vil mer enn 12.000 mennesker samle over 200 tonn søppel fra norske strender. Dette er en av de viktigste nasjonale dugnadene vi har i Norge.

Hver minste plastbit som fjernes fra naturen, er en seier for miljøet. Men like viktig som å rydde strender og ikke minst grøftekanter, slik som Sandefjord søppelplukkerlag gjør, er det å sørge for at plasten ikke havner i naturen. Hvis fiskene kunne snakke, ville de garantert bedt oss om å slutte med plast.

Men selv om fiskene ikke snakker vårt språk, sender de oss stadig oftere et budskap som ikke er til å misforstå. De forsvinner. Man trenger ikke å være nobelprisvinner i kjemi for å innse at plastsøppel er ekstremt farlig for havet. Vi er i ferd med å ødelegge verdenshavene som vår viktigste kilde til sunt og naturlig protein. Men ødeleggelsene kan begrenses. Og dersom vi ønsker det, vil vi på sikt vinne kampen mot plasten.

Strandryddedagen lørdag 7. mai er et godt sted å begynne. Husk solkrem, hagehansker og søppelsekker. Vi sees!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.