Å ta med bærekraftmålene om livet i havet og livet på land i planarbeidet, vil kunne bety gull for Sandefjord

MILJØ: Sandefjord kommune var den første kommunen i landet som ville vurdere all skogen sin for vern, skriver Marte Rindal Jacobsen.

MILJØ: Sandefjord kommune var den første kommunen i landet som ville vurdere all skogen sin for vern, skriver Marte Rindal Jacobsen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sandefjord kan gå for gull ved å ta med livet i havet og livet på land i bærekraftmålene!

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Formannskapet har nylig vedtatt å legge FNs bærekraftsmål til grunn for planarbeidet i Sandefjord. Har hogging av regnskog eller tap av eksotiske dyr noe med Sandefjord kommune å gjøre?

Vi vet verdien av å ta vare på den tropiske regnskogen. Den er klodens lunger, og det bor mange rare arter der. Det er lett å tenke seg at FNs bærekraftsmål er til for å bevare den tropiske regnskogen. Det er like lett å glemme at vi også i Norge har mange unike arter, og at mange av dem står i fare for å gå tapt. En av de truede arten på den norske rødlista er hårkjuke. Det er en sopp som lever av å bryte ned dødt trevirke, men man har også oppdaget at den har egenskaper som dreper kreftceller. I likhet med den tropiske regnskogen har de opprinnelige skogene i Norge unike og truede verdier.

Marte Rindal Jacobsen.

Marte Rindal Jacobsen.

FNs Naturpanel, som er en parallell til FNs klimapanel, la i påsken frem sin rapport om tilstanden til verdens økosystemer. Mer enn tre fjerdedeler av verdens landområder er vesentlig påvirket av menneskelig aktivitet. Minst tre milliarder mennesker er berørt av dette. Naturen blir i dårligere stand til å produsere mat og til å gi oss beskyttelse mot flom. Tiltak som nevnes, er blant annet byplanlegging, rensing av forurenset grunn og restaurering av elver. Ifølge rapporten vil tiltakene kunne gi en fortjeneste ti ganger kostnadene.

LES OGSÅ: Nå skal du få bestemme hvordan Sandefjord skal være

Den største trusselen mot norsk natur i dag, er arealbruken. Seilende opp kommer også trusselen om endringer i klimaet. Fordelen med å bevare naturmangfoldet er at det samtidig vil kunne virke som naturens «immunforsvar». En mangfoldig natur vil være gunstig i et klima med stadige endringer.

Ifølge Miljødirektoratet vil hendelser med kraftig nedbør øke i antall og intensitet fremover, og viser spesielt til konsekvenser av regnflom og overvannsproblematikk. I fjor var prisen for naturkatastrofer globalt sett, den tredje høyeste noensinne. Kostnaden for forsikringsselskapene var på mer enn 2500 milliarder kroner. Du og jeg vil kunne merke dette på vår egen lommebok fordi prisene på forsikringene vil stige, når skadene av mer nedbør øker.

Hva er så spesielt med Sandefjord? FNs bærekraftsmål som verktøy for Sandefjord kommune vil kreve innsats og vilje, ikke bare fra kommunen, men også fra oss i sivilsamfunnet og næringslivet. Sandefjord har eksepsjonelt mange gode krefter som gjør at vi vil lykkes:

Næringslivet i Sandefjord er godt i gang med gode, bærekraftige avgjørelser. Brødrene Berggren har begynt med nedbrytbare handleposer. Eieren av Komplett Arena vil ikke gå over til gummikuler av hensyn til miljøet. Jotun har lagt ned kunstige rev i sjøen. Dette er noen enkle tiltak som vitner om et ansvarlig næringsliv. Med prosjektet «Tenk Stort! Tenk Sandefjord!» har næringslivsforeningen fått oss til å tenke enda litt større. Et godt eksempel er Color Lines nye ferje. Den blir den største hybride ferjen i verden! Det er stort!

LES OGSÅ: Bruker FN-mål som grunnlag når kommuneplanen skal lages

Foreningslivet i Sandefjord er mangfoldig. På YouTube kan du se hvordan frivillige har kultivert Unneberg-bekken. Under flyktningkrisen gikk vi sammen om Krafttak for flyktninger. Søppelplukkerlaget får besøk av Dronningen. Dette er noen få eksempler på den enorme ressursen som ligger i det frivillige arbeidet blant oss. De gode kreftene i byen vår har absolutt satt Sandefjord på kartet. Det er stort!

Sandefjord kommune var den første kommunen i landet som ville vurdere all skogen sin for vern. Fjorden ryddes for forurensede masser. Det finnes mange eksempler på at det fort blir stort når vi bestemmer oss. De tydelige miljøkravene kommunen satt til ferjedriften, er årsaken til man startet byggingen av den største hybridferjen i verden. Det er stort!

LES OGSÅ: Politisk ledelse bør legge FNs bærekraftsmål til grunn for kommuneplanen. Et slikt pionérarbeid vil posisjonere Sandefjord som en progressiv by

Hvorfor vil det lønne seg for akkurat oss å benytte FNs bærekraftsmål som verktøy? Ved å ha en bevisst strategi om hvor vi vil, kan vi oppnå mer enn vi klarer å se for oss i dag. Når vi tar vare på bøkeskog og ålegrass, hjelper vi økosystemnene med å beskytte oss mot endringer i klimaet. Restaurering av bekker gjør det lettere for naturen å håndtere mer nedbør og store mengder snøsmelting. Det sparer oss for økte utgifter. Vi er alle vel så avhengige av mangfoldet i vår egen lokale natur, som vi er avhengige av regnskogen i tropene.

Å ta med bærekraftmålene om livet i havet og livet på land i planarbeidet, vil kunne bety gull for Sandefjord!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.