Søppelvett i en julebordstid

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Vi er på vei inn i julebordsesongen og dermed en høysesong for uteliv. Samvær med kolleger og venner gir oss fine stunder og gode minner, men gir samtidig renovasjonsvesenet store utfordringer med økt forsøpling, særlig i sentrum, ved utestedene.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.På disse sammenkomstene tyr man gjerne til engangsemballasje for lettvinthet skyld. Denne emballasjen havner dessverre ofte på bakken i stedet for i søppelbøtta:

•Pappbegre

•Plastglass

•Papp- og plastservise

•Aluminiumsbokser for drikke

•Plastflasker

Emballasjen gir renovasjonsvesenet ekstra jobb, og rester av emballasjen kan bli liggende igjen. Over tid smuldrer den til mindre og mindre biter, til mikroplast.

En annen versting er sneiper. Sneiper havner ofte på bakken og knuses gjerne rundt med foten. Sneipene består av 95 % plastkomponenter og ligger på førsteplass over enkeltgjenstander som forsøpler havet. Selv om de fleste sneipene mest sannsynlig ikke kastes på havet, er det nettopp her mange av stumpene ender opp, via kloakk og regnskyll.

Søppel, særlig plastsøppel, skader naturen. Fugler og fisk og andre dyr får i seg plastbiter og tar skade av det.

En holdningsendring må til! Reduser gjerne bruken av engangsemballasje, spesielt plastemballasje. Sorter og resirkuler! Kast sneipen i dertil egnede askebegre.

En oppfordring til alle julebordgjester om å utvise søppelvett, og til utestedene om å ha søppelbøtter nok.

Ha en fin førjulstid!

PS
Jeg driver opplysning om mikroplast, sammen med Gyrid Hasaas på bloggen:

https://mikroplast.wordpress.com/

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.