Stopp plastforurensninga!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Folk vil ta vare på naturen og bidra når de føler at det nytter. Det ser vi gjennom engasjementet for å hindre marin plastforsøpling. 10.000 mennesker deltok som frivillige under den årlige Strandryddedagen i 2013. I år var det hele 90.000 frivillige! Dette er et engasjement som vi vil berømme på Verdens Miljødag 5. juni. 

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Men det er ikke nok å rydde stranda, hvis vi ikke stopper tilgangen på ny plast. Bare 4 % av plasten ender på strendene slik at vi kan plukke den. 95 % ender på havbunnen. Ifølge Verdens økonomiske forum ender rundt 15 tonn plast i havet på verdensbasis hvert minutt. I fjor vedtok FN en nullvisjon mot plast i havet, men foreløpig har ingen land eller byer tatt lederskap for å omsette nullvisjonen til praksis.

Vi må ikke bare bedre innsamlinga og gjenvinninga av plast, men først og fremst sørge for mindre bruk av plastprodukter og mindre plastproduksjon. Siden 1950 har vi produsert plast tilsvarende 27 ganger vekten av hele verdens befolkning. 

Mye plastbruk er helt unødvendig. Mange varer i matbutikken er i dag trippelt pakket inn i plast. Hver nordmann bruker i gjennomsnitt 190 plastposer årlig. Data fra strandryddeaksjoner viser også at plastposer er nummer tre på funnlistene. Det går an å ha med handlenett når man er i butikken. Butikkene kan ha poser laget av bioplast, som er nedbrytbart og ikke bidrar med klimagass om de brennes. Politikerne må sette krav om redusert plastbruk!

Plastsøppel påvirker dyrelivet. Dyr spiser plast og får innvendige skader og en metthetsfølelse slik at de sulter i hjel.  Plasten utgjør feller for mange dyr ved at de setter seg fast. I tillegg brytes plasten ned til mikroplast.

Det er nemlig ikke bare synlig plast som er problemet. Forskere har funnet at opptil 25 % av fanget torsk inneholder mikroplast. Mikroplasten kan komme fra nedbrutt plast, men blir også tilført fra vasking av plastfibre slik som fleece-tøy. Ved hver vask forsvinner deler av plasten ut i havet.

Vi må jobbe internasjonalt for avtaler som sikrer opprydding og reduserer marin forsøpling og mikroplast. Her hjemme må programmet «fishing for litter» styrkes. Vi må redusere bruken av plast på en rekke områder: prøve ut alternativer til mikroplast på kunstgressbaner, forby plastarmering i veibygging, skjerpe regelverket for å hindre mikroplast fra bildekk og båtmaling, forby dagens plastposer, øke panten på bokser og flasker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.