Skandale! Det dør dyr – hver dag!

Bonde Håvard Fjære får klage på at det ligger døde dyr i området og at lam breker høyt. Det er grunn til bekymring, skriver ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen.

Bonde Håvard Fjære får klage på at det ligger døde dyr i området og at lam breker høyt. Det er grunn til bekymring, skriver ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Først en liten sjokkmelding – dersom du ikke visste det fra før av.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ikke bare dør det dyr i naturen hver dag – det hender rett som det er at dyrene tar liv av hverandre, for ingen annen grunn enn å ha noe å spise? Akkurat som om det ikke finnes mat å få kjøpt i butikken! Og nå som det finnes så mye deilig grillribbe å få kjøpt! Noen må gjøre noe med dette nå!

Selvsagt er jeg ironisk. Men det ligger dessverre et grunnfjell av alvor under. Jeg har riktig lest de som for fullt alvor hevder at fordi Ruklabekken gikk over sine bredder i 1935, er nok ikke klimakrisen vi opplever nå menneskeskapt.

Det store flertallet har likevel for lengst innsett at verden står overfor store miljøutfordringer som må løses. Og det er egentlig feil å skrive om miljø – som om det kun dreier seg om at snille mennesker skal redde dyr og planter, nesten uten egeninteresse. Det er ganske opplagt at naturen vil overleve uansett hva vi mennesker gjør. Mangfoldet vil komme tilbake dersom vi menneskene skulle bli borte. Det som står på spill er vår egen biotop – eller sagt på en annen måte hvor levelig og hvor ønskelig skal denne planeten skal være for oss menneskene. Det er vi som ikke klarer oss uten miljø – ikke omvendt.

Men vi er helt avhengig av å kjenne til det miljøet vi skal redde for oss selv. Urbanisering er vel og bra, men den har en åpenbar skyggeside. I Frankrike leker for eksempel 4 av 10 barn ikke lenger utendørs på ukedager. Da kan man stille spørsmål som: Skjønner vi den egentlige verdien av en urørt skog dersom vi ikke vet hvordan det er å gå barbeint i gresset?

For står det egentlig bedre til her hjemme? Når jeg leser om sauebonde Håvard Fjæres møte med byfolk, er jeg ikke lenger overbevist om det. Han får klager fra turgjengere om at det ligger døde dyr i skogen og at lammene breker høyt. En død elg blir forvekslet med en lama.

LES SAKEN HER: Trodde død elg var lama

Selv kan vi i lokalavisa i tide og utide få tips fra kritiske innringere. De har sett døende dyr i skogen, men ingen rykket ut for å hjelpe? Skal brannvesenet føle ansvar dersom en elg på vandring går gjennom isen? Selvsagt er det fint at vi føler omsorg for dyr. Men er det store elger som vi kan se fra stuevinduet som skal reddes? Skal ikke den skytes under jakta likevel? Skal vi løse de utfordringene vi står overfor må vi tåle å se at dyr dør en naturlig død, og fokusere på det underliggende problemet: Oss selv – og vår egen livsstil.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken