Gå til sidens hovedinnhold

Fantastisk sommer! Men ikke glem at det er skremmende

Artikkelen er over 2 år gammel

Tropesommeren 2018 – «fantastisk og skremmende» Disse ordene brukte utviklingsminister Nikolai Astrup da han ble spurt om hans mening om sommeren 2018 i Nyhetskanalen 1. august. For vår del og veldig mange andre så vel i Norge som globalt, er dette en god og riktig beskrivelse av hvordan denne sommeren har vært.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den må betegnes som en tropesommer, da vi faktisk har hatt et svært varmt og stabilt vær i tre måneder, noe som helt unektelig er «mot normalt» (ref. Leif Juster i hans velkjente uttrykk i en gammel monolog).

Det er heller ingen tvil blant klimaforskere verden over om at dette med den største sannsynlighet skyldes globale klimaendringer og må tas på alvor. De samme klimaforskere har advart mot dette i 20–30 år, noe som vi alle nå i sommer bokstavelig talt har fått merke på kroppen har slått til.

Og de har dessuten også hevdet at vi vil få hyppigere og mer ekstremvær i årene fremover.

På nyhetene nå de siste dagene har vi fått høre om en ny hetebølge over Sør-Europa, med temperaturer over 45 varmegrader, noe som er helt eksepsjonelt, og som for mange kan være direkte livsfarlig, spesielt for barn og eldre og mennesker med lavt immunforsvar og de med hjerte- og karsykdommer.

 

Vi som har vært interessert i miljø og klima og har studert dette temaet, har nærmest blitt latterliggjort og blitt kalt klimahysteriske når vi har uttalt oss om klimaendringene og farene det medfører. Men vi har hele tiden holdt fast på det som klimaforskerne har uttalt og advart mot, i motsetning til klimafornekterne som heller velger å stikke hodet i sanden og kalle dette «fake news».

Det som vi imidlertid nå ser helt klare og skremmende eksempler på, er hvilke store skader disse unormale klimaendringene medfører i form av økonomiske konsekvenser. Landbruket kan nå konstatere betydelig avlingssvikt med store tap som vil beløpe seg på flere milliarder kroner. Og i tillegg har skogbruket også lidd tap da man ikke har kunnet drive hogst i skogene grunnet den store brannfaren som vi denne ekstreme tørkesommeren har opplevd.

Alle sentrale politikere, først og fremst de som sitter på Stortinget, må ta dette på største alvor og stille seg bak Parisavtalen, som Norge har underskrevet på.

Hovedpunktene i Parisavtalen:

1. ALLE land har forpliktelser.

2. Det skal ikke bli mer enn to grader varmere, og helst ikke mer enn halvannen.

3. Landene har en plan for hvordan de skal greie dette.

4. De rike landene må betale, de mindre rike kan betale.

5. Alle land må tilpasse seg klimaendringene.

Det er derfor etter min mening uakseptabelt at enkelte stortingspolitikere fortsatt velger helt patetisk å se bort fra fakta om klimaendringene som vi nå stadig ser flere og flere eksempler på. Det vi trenger, er fullstendig konsensus på Stortinget om dette som én av vår tids desidert største utfordringer!

Hva kan vi så gjøre? Først og fremst må vi lytte til forskerne og være forberedt på mer ekstremvær i årene som kommer. Og ikke minst er det viktig å tenke globalt og handle lokalt.

Det er flere ting vi kan gjøre. Jeg viser til hva vårt parti foreslår Norge kan og absolutt bør gjøre for å begrense en videre forverring av klimaendringene: https://mdg.no/politikk/politikk-fra-a-a/klima-og-miljo/.

At en del lokalpolitikere fortsetter med sin fornektelse på dette området, får så være, da det i hovedsak skyldes stor uvitenhet og en uforståelig aversjon mot å akseptere seriøs forskning på området.

De mest useriøse uttaler som en tåpelig konspirasjon at det er statlige organer som står bak, og at klimaforskerne er kjøpt og betalt av disse!

De klimafornektende politikerne har nok sin egen agenda om å sanke stemmer ved neste valg, men at de nå etter hvert vil merke at de får færre og færre meningsfeller med på og støtte fra på dette særdeles viktige tema for vår klode.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.